Patienten hiv-testas.
Ulla-Karin Hallgren hiv-testar patient på Venhälsan i Stockholm. Foto: Björn Larsson Ask/SvD/TT

Nytt läkemedel mot hiv

Skrivs ut i förebyggande syfte
0:55 min

I höst väntas ett läkemedel som skyddar mot hiv bli tillgängligt i Sverige. Det handlar om Prep - ett läkemedel som funnits sedan flera år runtom i världen - men som nu alltså kommer till Sverige.

En tablett tas varje dag eller 36 timmar innan sex och risken för hiv-smitta minskar dramatiskt, enligt de studier som har gjorts på området. Prep består av en bromsmedicin som idag bara får ges till personer som redan är hiv-smittade.

Men i och med EU:s godkännande som väntas i höst kommer alltså tabletten också att kunna skrivas ut i förebyggande syfte i Sverige.

Och nu är frågan hur Prep ska bekostas. I Sverige subventioneras inte läkemedel som tas i förebyggande syfte. Därför kommer patienter själva att få betala ungefär 6 000 kronor för en månads behandling.

Att inte subventionera Prep kommer att innebära svårigheter att nå målgruppen. Det menar Teymur Noori på EU:s smittskyddsmyndighet ECDC.

--Om man vill ha storskalig implementation då måste kostnaden ner. Antingen måste sjukvårdssystemet bekosta detta eller - vilket är att föredra - måste kostnaderna ner för de är oskäliga som de är idag, säger Teymur Noori.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".