Isabella Lövin och Gustav Fridolin. Foto Maja Suslin/TT.
Isabella Lövin och Gustav Fridolin. Foto Maja Suslin/TT.

Lövin: Inte tillfrågad förrän i går

Isabella Lövin om nomineringen
2:31 min

Förra veckan sa Isabella Lövin att hon inte kandiderade. Nu säger biståndsministern att hon vill bli nytt språkrör.

-- Jag blev inte tillfrågad förrän i går, faktiskt, säger Isabella Lövin.

Miljöpartiets valberedning föreslår att Isabella Lövin tar över Åsa Romsons roll som språkrör för partiet.

- Jag tackade ja för att valberedningen hade mig som den starkaste kandidaten. Vi behöver komma vidare med att föra vår gröna politik som jag ser är oerhört viktig för Sverige och världen, säger Isabella Lövin.

Så sent som förra veckan sa du att du inte var kandidat. Varför har du ändrat dig?

- Jag blev inte tillfrågad förrän i går faktiskt. Men självklart har jag precis som alla andra deltagit i diskussionen och funderingarna kring språkrörskapet, som språkrören lämnat öppet för en noggrann utvärdering. Nu har det gjorts en oerhört grundlig utvärdering. Då ser jag det som viktigt för partiet att vi kan komma vidare.

Du har kort tid bakom dig i Miljöpartiet jämfört med andra. Hur väl rustad är du att bli språkrör?

- Jag har kort tid i politiken, det stämmer. Jag kom in i politiken när jag var 46 år. Jag har jobbat mycket från Europanivå och nu har jag jobbat i regeringen i två års tid. Det har gett mig stora och breda erfarenheter. Inte från kommunal- eller landstingsnivå, men jag är beredd att fördjupa mig i det och lära känna medlemmarna ute i landet. Det är där politiken visar sig, säger Isabella Lövin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".