Malmström om TTIP: EU håller fortet

1:29 min

EU kommer inte att vika ner sig i konsument- och miljöfrågor i förhandlingarna med USA om frihandelsavtalet TTIP, säger den svenska EU-kommisionären Cecilia Malmström till Ekot.

I dag högtidlighålls Europadagen på olika håll i EU. I Stockholm har Sveriges EU:s kommissionär Cecilia Malmström försvarat det alltmer kritiserade handelsavtalet med USA, och hon bemötte också avslöjandena i förra veckan om att USA pressar EU att sänka sina miljöskyddsregler.

– Det är ett kristallklart mandat från medlemsländerna att vi inte ska sänka någon miljölag eller standard som redan gäller i Europa och det står ju också i de dokument som kommit ut. EU håller fortet, vi ger oss inte på de punkterna, säger Cecilia Malmström.

Det var förra veckan som miljöorganisationen Greenpeace läckte 250 sidor ur det så kallade TTIP-avtalet som nu förhandlas med USA. De visar bland annat att USA kräver att EU överger den så kallade försiktighetsprincipen på miljöområdet. Men det kommer aldrig att ske, garanterar Cecilia Malmström:

– Det kommer vi att stå fast vid. Vi vet var våra röda linjer och våra gränser går, vi förhandlar inte om de frågorna, säger Cecilia Malmström.

Förra veckan gick också Frankrikes president François Hollande ut med hård kritik mot TTIP och sa han inte kommer att acceptera avtalet som det ser ut idag. Bara några timmar tidigare hade Frankrikes handelsminister anklagat USA för att inte vilja kompromissa.

– Jag konstaterar att det är inledningen på en valrörelse i Frankrike och då är det alltid populärt att slå på handelsfrågor, men den franska regeringen har inte på något sätt bett oss att avbryta förhandlingarna. Den här kritiken har inte framförts till oss på något sätt.

Opinionen har ju sucessivt blivit alltmer negativ till TTIP. Oroar det dig?

– Ja, jag tycker det är bekymmersamt och det som bekymrar mig ännu mer är att vi ju förhandlar detta på mandat av 28 medlemsländer, och de har upprepade gånger på europeiska toppmöten sagt att TTIP är viktigt enhälligt, och då måste de ju ha ett ansvar att försvara det på hemmaplan, och här tycker jag inte att de gör tillräckligt, säger Cecilia Malmström. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista