Den filippinske presidentkandidaten Rodrigo Duerte under ett valmöte i huvudstaden Manila.
Den filippinske presidentkandidaten Rodrigo Duerte under ett valmöte i huvudstaden Manila. Foto: Aaron Favila/TT.

"Bestraffaren" mot valseger på Filippinerna

Missnöje med den ökande kriminaliteten
1:43 min

Allt pekar mot att Filippinerna de kommande sex åren kommer att ledas av Rodrigo Duterte som kallas även för "Bestraffaren". Det står klart när över hälften av rösterna räknats. Nu har även konkurrenten Grace Poe erkänt sig besegrad.

Ett valresultat som visar det missnöje som befolkningen haft mot den sittande regeringens politik både vad gäller ekonomi och den ökande kriminaliteten. Och Bambi var en av dom som röstade för förändring.

Hon höjer en knuten högernäve vilket visar att hon röstade på Rodrigo Duterte vars symbol är just är en järnnäve. På det sista valmötet i lördags upprepade Duterte att om han når presidentpalatset så kommer den politik han haft som borgmästare i sin hemstad Davao bli den som gäller i hela landet. Det vill säga att alla metoder för att stoppa brottsligheten är tillåtna även utomrättsliga avrättningar.

Bambi har en önskan att de löften som politikerna gett inte suddas ut nu direkt när valet är över.

– Det är som om politiker drabbas av demens och glömmer allt de lovat så fort valet är över. Jag hoppas att det inte blir så denna gång, säger hon.

Valkampanjen har varit en av de mest splittrade någonsin i landet där alla anklagat varandra för korruption. När Rodrigo Duterte intervjuades av CNN Filippinerna idag så sträckte han fram en hand till de andra kandidaterna.

– Låt oss söka försoning nu när valet är genomfört, sa Duterte som också var noga med att påpeka att han ännu inte utropar sig som segrare.

Återstår att se om de tar emot den utsträckta handen. 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".