atmosfärsforskaren Javier Martín-Torres med instrumentet HABIT i Abisko
1 av 2
Atmosfärsforskaren Javier Martín-Torres med instrumentet HABIT i Abisko Foto: Nils Eklund
Instrumentet HABIT
2 av 2
Instrumentet HABIT. Foto: Nils Eklund

Första svenska instrumentet på Mars

Svensk mini-vattenfabrik till Mars
2:15 min

För första gången ska ett svenskt instrument placeras på planeten Mars yta i samband med den europeiska och ryska expeditionen ExoMars 2020.

Det är forskare i Kiruna som konstruerar ett instrument som ska samla in flytande vatten på planeten. Och i Kirunafjällen börjar nu förberedelserna inför mars-resan på allvar, säger atmosfärsforskaren Javier Martín-Torres.

– Det här är som första stadiet i resan till mars. Nu är vi i Abisko. Nästa steg är Island och sedan reser vi till Himalaya i sommar och därefter kommer resan till mars, säger professor Javier Martín-Torres.

I sommar testas instrumentet på Island och sedan i Himalaya där förhållandena med extremt torr luft och hög UV-strålning troligen är de mest marslika här på jorden, enligt Javier Martín-Torres.

Och det just därför forskarna behöver den bergsvana som de kan få i Abisko. 

Javier Martín-Torres leder forskargruppen vid Luleå tekniska universitets Kiruna-avdelning som utvecklar instrumentet HABIT som forskarna tror ska kunna fungera som en slags mini-vattenfabrik vid den ryskeuropeiska marsexpeditionen om några år.

Lasten ska innehålla ytterligare en utforskande rymdbil efter att NASA:s Curiosity landade på Mars 2012, samt en plattform där svenska HABIT ska sitta.

Den är inte större än en pingisracket, ser ut som två vita kylklabbar med några fingerborgstora hål på utsidan som ska fånga in det flytande vattnet.

Men den kan få en avgörande roll för framtida eventuella marsexpeditioner med astronauter med tanke på vattnets betydelse för oss, tror Javier Martin Torres.

--Något mycket viktigt som vi behöver och vi ska resa till Mars är vatten - att kunna samla in och producera flytande vatten, säger Javier Martin Torres. 

Det är mätdata från NASA:s Mars-bil Curiosity förra året som ligger bakom teorin om att särskilda salter på den röda planeten nattetid tros kunna ta upp vattenånga ur atmosfären och bilda en saltlösning som inte fryser -  trots medeltemperaturen på omkring minus 60 grader på Mars.

– Men även om Kirunaforskarna lyckas demonstrera hur flytande droppar av vatten kan samlas in, så återstår utmaningen att rena vattnet från saltet för att vattenproduktionen ska kunna fungera i större skala, säger Javier Martín-Torres.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".