Svensk kvinna släppt i Kambodja

"Samtliga deltagare var medvetna om risken"
1:04 min

Den svenska kvinna som greps i förmiddag i samband med en demonstration i Phnom Penh i Kambodja har nu frigivits, uppger UD. De andra aktivister och observatörer som frihetsberövades under demonstrationen har har också släppts.

Demonstranterna ville visa sitt stöd till fem människorättsarbetare som fängslades förra veckan.

Naly Pilorge, som är företrädare för människorättsorganisationen Licadho och kollega till den svenska kvinnan, menar att händelsen bara är en av många under den senaste tiden i Kambodja.

Hon menar att samtliga deltagare var medvetna om risken med att delta i stödaktionen. Den svenska kvinnan blev chockad men återhämtar sig nu, säger hon.

– Dagen slutade tack och lov bra, säger Naly Pilorge, företrädare för människorättsorganisationen Licadho i Kambodja.

Händelsen visar tydligt hur hot mot människorättsorganisationer, regimmotståndare och även vanliga medborgare har blivit allt vanligare i landet, säger hon.

– Demonstrationen gick lugnt till, polisen förklarade aldrig varför demonstranterna greps och efter åtta timmar släpptes de. Det fanns helt enkelt ingenting att hålla dem kvar för, säger Naly Pilorge.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".