Panamadeokumenten släpps
Enligt Skatteverket finns det mellan 400 och 500 svenskar i materialet. Foto: TT

Skatteverket extrabemannar när panamadokument släpps

0:59 min

Klockan åtta i kväll släpptes hundratusentals av de så kallade Panamadokumenten fritt på nätet. Skatteverket har förberett sig inför offentliggörandet och kommer redan på tisdagen att börja gå igenom det omfattande materialet, säger Anders Bäck på Skatteverket.

– I morgon kommer fem till tio analytiker att jobba med det här, sedan är det ytterligare 200 medarbetare i insatsen som kommer att jobba med materialet lite beroende på hur omfattande det är, säger Anders Bäck på skatteverket.

Enligt Anders Bäck finns det att någonstans mellan 400 och 500 svenskar i materialet. Men enligt uppgifter till Skatteverket kommer inte alla de namnen att släppas i kväll.

– Så vi vet inte än hur många svenskar det är som omfattas av materialet.

Vad är det alltså ni letar efter?

– Vi letar efter personer som avsiktligen har valt att inte deklarera sina inkomster i Sverige.

Varför är det så viktigt att sätta igång så snabbt att gå igenom materialet?

– Enligt de uppgifter vi har så är det ju material från 1977 och fram till 2015. För oss handlar det ju om att titta på de åren där det finns en möjlighet att göra en efterbeskattning och därför gäller det att komma igång så snabbt som möjligt så att vi kan åtgärda så många år som möjligt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista