MP:s nya språkrör.
De föreslagna språkrören för Miljöpartiet - Gustaf Fridolin och Isabella Lövin på måndagens pressträff. Foto: Jessica Gow/TT

Blandade reaktioner på nytt språkrörspar

"Detta blir ingen het potatis"
1:49 min

Miljöpartiet vill inte ha kvar Åsa Romson som språkrör. Istället vill valberedningen ha biståndsminister Isabella Lövin på den posten. Ekot har ringt runt till några distrikt och avdelningar.

Birgitta Losman, regionråd för MP i Västra Götalandsregionen, som redan diskuterat saken med partiets fullmäktigegrupp, är förvånad över förslaget.

– Det är ju ett gemensamt ledarskap mellan de två rören. Så vi var väldigt förvånade över att valberedningen föreslår byte bara på ena posten, faktiskt, tycker Birgitta Losman.

Samma grundinställning har Stina Bergström, språkrör i Värmland och Hans Brettschneider, gruppledare i Skellefteå.

– Jag tycker att det hade varit bättre att byta ut båda språkrören om vi nu ville byta ut språkrör. Men jag kan tänka mig att det finns förklaringar till detta, säger Stina Bergström.

– Jag tycker vi har ett delat ledarskap. Då tycker jag också att båda måste ta ansvar för det som hänt, menar Hans Brettschneider.

Men så låter det inte överallt. På flera håll betonar man att valberedningen gjort ett grundligt arbete. Anders Åkesson är gruppledare för Miljöpartiet i det viktiga Skånedistriktet.

– Riksvalberedningen har gjort ett arbete gemensamt över hela landet. Alla de som sitter i riksvalberedningen företräder ju landets olika delar och de har kommit fram till detta, anser Anders Åkesson.

Max Tröndlé, distriktsordförande i Kalmar län, är inne på samma linje.

– Förslaget som riksvalberedningen lägger är väl förankrat i vad partiet som helhet vill. Det har jag stor respekt för, säger Max Tröndlé.

Det är på Mp:s kongress i helgen som beslutet fattas. Frågan är om det då blir strid i språkrörsfrågan. Även om Birgitta Losman i Västra Götaland och många i hennes fullmäktigegrupp är kritiska, så drabbar det inte det föreslagna nya språkröret Isabella Lövin.

– Samtidigt finns ett väldigt starkt stöd för valberedningens förslag. Det beror ju på att Isabella Lövin är väldigt kompetent och hon kommer att göra ett bra jobb, menar Birgitta Losman.

Max Tröndlé i Kalmar tror inte alls på strid. Anledningen är enkel - det finns ju bra två föreslagna kandidater till de två posterna.

– Så det lär nog inte bli en het potatis att ta i, säger Max Tröndlé, distriktsordförande i Kalmar län.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".