Flyktingar tar ny farlig rutt från Syrien

2:12 min

Syrier försöker nu hitta andra vägar att fly kriget, sedan det är stopp mellan Turkiet och den grekiska ö-världen efter avtalet som EU har ordnat med Turkiet. 

Frivilligorganisationen United Rescues Aid har kontakt med människor på flykt, bland annat via sociala medier och får information om vad smugglarna erbjuder.

Det är flera nya vägar men den farliga rutten Libyen - Italien är helt klart på tapeten, säger organisationens grundare Ella Carlquist som vår migrationskorrespondent har träffat på Lesbos.

– Framförallt är det just rutten mellan Libyen och Italien som annonseras mycket bland smugglare. Även för syriska flyktingar. Det är det här hållet ni kan ta! säger Ella Carlquist, grundare av organisationen United Rescues Aid.

Smugglarnas nya rutt går ner via Saudiarabien och med båt över till Sudan i Afrika, för att därifrån sedan vika norrut igen genom öknen till Libyen och båten till Italien.

Vi har fått flera indikationer på att ökenpirater har rånat flyktingar, säger Ella Carlquist och Medelhavet mellan Libyen och Italien är som en kyrkogård. Därför motannonserar vi på facebook och sociala medier för att få flyktingarna att avstå eller vända om från denna farliga väg.

– Den är helt livsfarlig och att dödssiffrorna som rapporteras är så låga är av den enkla anledningen att området är så stort att ingen hittar dem, säger Ella Carlquist.

Organisationen United Rescues Aid arbetar ungefär som flygledare. Det började med att studenten Ella hemma i Klintehamn såg ett nödrop på Facebook från en syrier i sjönöd på Medelhavet.

Hon ringde 112 och nådde till slut den grekiska kustbevakningen, som var motvillig. Men sedan dess har vi räddat många liv, hävdar hon.

Genom internetsamtal med flyktingar, facebooksidor och grupper hör de om rutterna och hur alltfler väljer vägen Sudan - Libyen.

Den italienska inrikesministern Alfano föreslog häromdagen att Italien redan till havs ska kunna registrera migranterna från Libyen - det vill säga flytande så kallade hot spots, för att Italien därmed ska kunna mota tillbaka vissa och inte bli ett nytt Grekland med många migranter och stängda gränser norrut.

– Att lägga hotspots utanför EU kunde ju vara en bra idé, men då måste det ju fungera. Som det är idag är det ju inget som fungerar, säger Ella Carlquist.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista