Ekots korrespondent Ginna Lindberg och Obamas chefsförhandlare, Michael Froman.
Ekots korrespondent Ginna Lindberg och Obamas chefsförhandlare, Michael Froman. Foto: Ginna Lindberg/Sveriges Radio

USA vill se mer "politisk vilja" från EU om frihandelsavtalet

Michael Froman om TTIP
1:56 min

Det planerade frihandelsavtalet mellan USA och EU blir alltmer omtvistat. Nu går den amerikanska Obama-administrationen ut och försvarar avtalet och tillbakavisar kritiken. Vår utsända i Washington har träffat Obamas chefsförhandlare, Michael Froman.

Det gnisslar i förhandlingarna om det jättelika frihandelsavtalet mellan USA och EU. Men den amerikanske chefsförhandlaren Michael Froman säger att han är optimistisk om en lösning.

– Det finns möjlighet att nå en överenskommelse om TTIP i år, hävdar han, men då krävs att politikerna i Europa visar mer politisk vilja.

– Det är dags att vi når resultat. Vi har definitivt visat politisk vilja från amerikanskt håll. Vi hoppas att även EU-kommissionen visar tillräcklig politisk vilja för att få igenom avtalet i år, säger Michael Froman till vår utsända i Washington Ginna Lindberg.

Frankrikes president Francois Hollande hör till de europeiska ledare som öppet kritiserat frihandelsavtalet. Den franske handelsministern har nyligen anklagat USA för att sakna kompromissvilja.

I förra veckan kom också kritik från miljöorganisationen Greenpeace, som menar att TTIP-avtalet riskerar att leda till sänkta miljökrav i EU. De uppgifterna tillbakavisas av förhandlarna. 

Opinionen mot frihandelsavtalet växer på båda sidor Atlanten. Samtidigt anser många bedömare i USA att tiden för förhandlingarna är på väg att rinna ut, eftersom president Obama bara har åtta månader kvar av sin mandatperiod.

Michael Froman vill inte spekulera i vad som händer med TTIP-förhandlingarna om de drar ut på tiden efter presidentskiftet i USA i januari 2017.

– Vi är helt fokuserade på att få ett färdigt frihandelsavtal före årets slut, säger Obamas handelsansvarige Michael Froman.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".