Den filippinske presidentkandidaten Rodrigo Duerte under ett valmöte i huvudstaden Manila.
Rodrigo Duterte under ett valmöte i huvudstaden Manila. Foto: Aaron Favila/TT.

"Bestraffaren" segrade på Filippinerna

Enligt valräkningen får Rodrigo Duterte, även kallad "Bestraffaren", nästan 39 procent av rösterna i det filippinska presidentvalet när 90 procent av rösterna räknats och han är mer än 5 miljoner röster före sin närmaste konkurrent. Han sägs nu planera för stora reformer när han tar över makten.

Duterte planerar att se över konstitutionen och kommer att föreslå en övergång till ett parlamentariskt system, enligt hans talesperson Peter Lavina.

– Det kommer att krävas ett brett nationellt samförstånd som börjar med att be kongressen att kalla till en konstitutionell sammankomst, säger Lavina under en presskonferens.

Borgmästaren Duterte har gjort sig ett politiskt namn genom en rad grova uttalanden och hot om massavrättningar av misstänkta brottslingar.

Sedan det på måndagskvällen blev klart att han hade en ledning som skulle vara omöjlig för konkurrenterna att ta igen tackade han sina anhängare.

– Det är med stor ödmjukhet jag tar emot folkets mandat, sade Duterte i staden Davao där han varit borgmästare i två decennier.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".