Asylsökande försökte ta sig i båt från Danmark till Sverige – hamnade i koma

1:15 min

En person ligger i koma efter att tillsammans med tre andra försökt ta sig till Sverige med båt från Danmark. Enligt dansk polis handlar det om asylsökande vars båt kapsejsat.

Det var på måndagseftermiddagen som ett stort räddningspådrag med helikoptrar och flera båtar kallades till vattnet mellan öarna Saltholm och Peberholm i Öresund, mellan Köpenhamn och Malmö. Enligt boende på Saltholm hade en båt kapsejsat och flera personer låg i vattnet.

Enligt danska TV2 har Köpenhamnspolisen på tisdagen bekräftat att det handlade om fyra personer som är asylsökande i Danmark som försökt ta sig till Sverige i en båt. Två personer lyckades rädda sig upp på Saltholm, men två andra räddades ur vattnet. Enligt Köpenhamnspolisen låg en av personerna fortfarande i koma på tisdagsmorgonen, och ytterligare en vårdades på sjukhus.

Sedan gränsen mellan Sverige och Danmark stängdes för asylsökande utan id-handlingar den fjärde januari har det förekommit drygt fyrtio kända fall där asylsökande och migranter försökt gå genom motorvägstunneln och över Öresundsbron till Sverige. I april varnade även danska rederiföreningen för att människor försöker ta sig in i Sverige genom att gömma sig under lastbilar på färjor och över Öresundsbron.

Flera obekräftade rykten om migranter och asylsökande som korsar Öresund i båt har florerat under våren, men gårdagens händelse är ett av få bekräftade fall. 

Polisen i Skåne säger sig ha indikationer på att det kan bli vanligare med flyktingar som försöker ta sig över Öresund för att söka asyl i Sverige.

– Man ska akta sig för att säga något som man inte har hundraprocentigt belägg för. Men från flera håll har vi fått indikationer på att det kan vara så att man ligger i startgroparna, för att kunna transportera folk över vatten, säger polisens presstalesperson Ewa-Gun Westford till TT.

Inrikesminister Anders Ygeman (S) tror inte att flyktingbåtar i Öresund blir ett stort problem framöver.

– Jag tror inte att vi ser ett stort paradigmskifte framför oss, säger han till TT.

Hittills har vi inte sett tecken på att flyktingar söker sig till Sverige den vägen, betonar han.

– Den europeiska flyktingsituationen har ju också ändrat sig. De senaste dagarna tror jag inte att det kom en enda flykting mellan Turkiet och Grekland. Däremot kommer direktomfördelade flyktingar med flyg från Turkiet till olika länder i EU. Så den europeiska lösningen minskar trycket på Sveriges gränser, säger Anders Ygeman.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista