Kvinna på  bilmuseum.
1 av 2
Jag tycker att det är en socialdemokratisk uppgift att ha den posten säger EU-parlamentarikern Marita Ulvskog (S). Foto: Wiktor Nummelin / TT
Ung man.
2 av 2
SSU:s ordförande Philip Botström. Foto: Fredrik Sandberg/TT

"Sverige behöver en sosse som bostadsminister"

Bostadsfrågan har blivit allt hetare.
2:18 min

Det finns starka krav inom Socialdemokraterna på att Miljöpartiet ska fråntas posten som bostadsminister.

– Jag och SSU tycker att det är uppenbart att Sverige behöver en sosse som bostadsminister, säger Philip Botström, ordförande för Socialdemokraternas ungdomsförbund.

Marita Ulvskog, före detta minister och numera EU-parlamentariker, håller med.

- Jag tycker att det är en socialdemokratisk uppgift att ha den posten. Det är en samhällsbyggnadsuppgift, av en alldeles särskild dimension, kanske större än man kunde ana när Stefan Löfven blev statsminister.

Vad tyder på att Socialdemokraterna skulle göra det här bättre än Miljöpartiet har gjort?

- Erfarenhet.

I förrgår deklarerade statsminister Stefan Löfven att det blir en regeringsombildning nu i maj. Den senaste tidens turbulens i Miljöpartiet har lett till vakanser i regeringen.

Bostadsminister Mehmet Kaplan har avgått, och klimat- och miljöminister Åsa Romson har sagt att hon lämnar regeringen, i samband med att hon som slutar som språkrör.

Hur stor regeringsombildning Stefan Löfven tänker göra är än så länge oklart - men det finns alltså ett internt tryck på att han inte ska utse en miljöpartist till bostadsminister.

Flera socialdemokrater som Ekot har pratat med är försiktiga med att öppet recensera Mehmet Kaplans insatser. Men de säger att bostadskrisen är så akut att de här frågorna hädanefter bör hanteras av ett statsråd från det egna partiet.

- Är det någonting som vi socialdemokrater har visat genom historien men också i våra kommuner så är det att vi både vill och kan bygga bostäder, säger SSU:s ordförande Philip Botström.

Ska Miljöpartiet kompenseras på något sätt tycker du?

- Ja, det är ju Stefan Löfven som är bossen, det är han som bestämmer slutsligen hur regeringen ska se ut.

Ulf Bjereld, som är ordförande i Socialdemokrater för Tro och solidaritet, anser att det är viktigt att Miljöpartiet inte försvagas av en regeringsombildning, men han tycker ändå att bostadsministerposten ska gå till det egna partiet.

– Jag tror att man då kan ta ett helhetsgrepp på bostadsfrågorna och prioritera dem ännu starkare, om de ligger hos det största partiet i regeringen.

Skulle inte Miljöpartiet bli försvagat om de miste just den posten, med tanke på att bostadsfrågorna är bland de hetaste frågorna just nu?

- Det tror jag inte. Det beror som sagt på vad man får i stället, det är en fråga om politisk uppfinningsrikedom och kreativitet.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".