Tidigare vd:n Michael Wolf stod inte med på listan över personer med insyn.
Tidigare vd:n Michael Wolf stod inte med på listan över personer med insyn. Foto: TT

Swedbank missade vd på insynslista

"Bristerna rätt omfattande"
1:41 min

Swedbank får betala straffavgift på tre miljoner kronor eftersom banken slarvat med insynslistan, en förteckning över vilka personer som har tillgång till intern information om banken. Bland annat saknades tidigare vd:n Michael Wolf på listan.

Michael Wolf borde ha funnits med i förteckningen över Swedbanks insynspersoner, enligt Marie Jesperson, rättsavdelningschef på Finansinspektionen.

– Ja, för att han rimligtvis hade den här känsliga informationen. Det här var ett projekt och av handlingarna framgår det att han var inblandad i det, säger hon.

Börsbolag måste hålla ordning på vilka personer som på grund av anställning eller andra uppdrag har tillgång till insiderinformation. Alltså sådant som kan ha inverkan på företagets aktiekurs när det blir offentligt.

I Swedbanks fall har det här brustit. Enligt Finansinspektionen, som gjorde en granskning av Swedbank förra våren, är bristerna omfattande och därför ska Swedbank betala särskild avgift. Det är tre fall som alla når upp till maxbeloppet på en miljon, totalt landar avgiften på tre miljoner kronor.

Så här svarar rättsavdelningschef Marie Jesperson på frågan hur allvarliga felen är.

– Vi har ju fattat ett beslut om särskild avgift och tycker att bristerna är rätt omfattande.

Vad finns det för risker med om man inte sköter det här på rätt sätt som Swedbank har misslyckats med här?

– Risken är att det inte är transparant vem som har insynsställning i ett börsnoterat företag och därmed kan inte heller EBM, Ekobrottsmyndigheten, följa det här i en senare utredning, säger hon.

Att en för företaget så betydande person som tidigare vd:n Michael Wolf inte fanns med på insynslistan beror enligt Swedbank på ett missförstånd mellan avdelningen där insiderinformationen fanns och den avdelning som ser till att banken följer lagar och regler.

Swedbank kommenterar inte beslutet från Finansinspektionen. Det handlar om tre enskilda händelser 2014 som vi har åtgärdat i efterhand, skriver bankens presskontakt i ett mejl till Ekot. Swedbank kommer inte att överklaga beslutet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".