Werner Faymann har varit förbundskansler i Österrike i 8 år.
Werner Faymann har varit förbundskansler i Österrike i 8 år. Foto: AP Photo/Ronald Zak

Faymannns avhopp tecken för socialdemokratisk kris

"Vi pressas av ett växande stöd för högerpopulistiska partier"
1:25 min

Werner Faymannns avhopp som förbundskansler och partiordförande i Österrike är resultatet av en djupare politisk kris som drabbar socialdemokrater runt om i Europa.

Det är ingen lösning att bara byta ut ett ansikte, påpekar en av många kommentatorer i Österrike i dag.  

Förtroendet för de österrikiska socialdemokraterna har urholkats på flera områden, fortsätter statsvetaren Thomas Hofer, en av många röster som i dag talar om ett parti i djup kris. Det handlar såväl om en oförmåga att förnya sig politiskt, som om förhållandet till makten.

I Österrike har koalitioner mellan de båda mittenpartierna socialdemokrater och folkpartiet haft monopol på regeringsmakten i decennier.

Ett länge pyrande missnöje har gynnat det högerpopulistiska partiet FPÖ. Särskilt den gångna höstens flyktingström har gett det flyktingkritiska partiet en rejäl skjuts i opinionsundersökningarna. Det bekräftades nyligen i första omgången till presidentvalet där det Frihetliga partiets kandidat fick mest stöd medan socialdemokraternas led ett förödmjukande nederlag.

Socialdemokrater på flera håll i Europa känner av den hårda motvinden.

-- Runt om i Europa pressas vi av ett växande stöd för högerpopulistiska partier, konstaterar de tyska socialdemokraternas generalsekreterare Katarina Barley.

Här ligger deras opinionsstöd runt rekordlåga 20 procent och oron växer redan inför nästa års förbundsdagsval.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".