Jan Björklund (L).
1 av 2
Före detta utbildningsminister Jan Björklund (L). Foto: Fredrik Sandberg/TT
Helene Hellmark Knutsson (S), minister för högre utbildning.
2 av 2
Helene Hellmark Knutsson (S), minister för högre utbildning. Foto: Thommy Tengborg/TT

"Studieavgifterna behöver granskas"

Björklund: Om de fejkar ska det rättas till
1:53 min

Det behövs en granskning av högskolornas studieavgifter. Det tycker före detta utbildningsminister Jan Björklund (L) efter Ekots avslöjande att utomeuropeiska studenter ibland måste betala dubbelt så mycket som vad själva utbildningen kostar.

– Jag utgår ifrån att Universitetskanslersämbetet drar i gång en granskning utifrån de uppgifter som nu kommit fram, säger Jan Björklund.

Han var ansvarig minister när studieavgifterna infördes, och han vidhåller att det var rätt att ge högskolorna makten att själva sätta sina priser. Men nu ser han ändå behov av en granskning.

– Då får de lärosäten som har väldigt höga avgifter motivera hur de räknar och är det då uppenbart att de fejkar och tar ut för höga avgifter så ska det så klart korrigeras, säger Jan Björklund.

För svenska högskolor får inte använda utomeuropeiska studenter som ett sätt att göra vinst. Ändå betalar utomeuropeiska studenter tiotusentals kronor mer för sina utbildningar i Sverige jämfört med vad en svensk eller europeisk student på samma utbildning beräknas kosta.

Fast det är inte alls säkert att Universitetskanslersämbetet kommer att göra någon prisgranskning.

– Universitetskanslersämbetet gör framförallt granskningar på uppdrag av regeringen och något sådant uppdrag har vi inte, säger Harriet Wallberg.

Men någon typ av utredning blir det.

Nuvarande minister för högre utbildning, Helene Hellmark Knutsson (S), säger att en mer generell utredning om hur studieavgifterna har påverkat svenska lärosäten ska tillsättas i höst. Och hon tycker att lärosätenas påslag är anmärkningsvärda.

– Det är upprörande. Det får inte vara så här, säger hon.

Men för den kinesiska studenten Linlu Guo är det för sent. Hon har betalat 90 000 per år för sin utbildning i internationell pedagogik vid Stockholms universitet, trots att utbildningen bara beräknas kosta hälften så mycket. Och hon känner sig lurad eftersom hon bara har haft en till två föreläsningar i veckan.

– Jag trodde att jag skulle få mer utbildning för pengarna, nu känns det så stressande. Jag måste på något sätt få den här utbildningen att vara värd de dyra studieavgifterna, säger Linlu Guo.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".