Eu-flagga.
Eu-flagga. Foto:AP/TT

EU-förslag om lika lön stoppas

Bekämpning lönedumpning var ett av vallöftena från EU-kommissionen
1:19 min

Mer än tio av EU-ländernas parlament säger nej till EU-kommissisonens lagförslag om lika lön för lika arbete. Det är ett stort politiskt bakslag för EU-kommissionen – men också för den svenska regeringen som drivit på aktivt för en lagändring.

Tidsfristen går ut vid midnatt och hittills har parlamenten i elva EU-länder sagt nej till EU-komissisonens lagförslag om en revidering av det så kallade utstationeringsdirektivet.

Inte oväntat har både den svenska regeringen och facket välkomnat EU-kommissisonens förslag. Att nu mer än en tredjedel av de nationella parlamenten i EU visar så kallat gult kort är därför ett stort bakslag.

Claes-Mikael Jonsson är jurist och EU-expert på LO. Han är inte förvånad, han hade förväntat sig detta. Nu vill han och LO att EU-kommissionen står på sig.

– Från LO:s sida förväntar vi oss naturligtvis att de behåller förslaget, säger han.

Men kan kommissionen göra det när nu elva parlament har sagt nej?

– Oja, utan det här tvingar kommissionen att motivera och förklara varför man lägger fram det här förslaget.

Hur ser då framtiden ut för förslaget som LO jobbat hårt för?

– Vi förväntar oss naturligtvis att kommissionen fortsätter med den här lagstiftningsprocessen. Om kommissionen nu drar tillbaka det här förslaget då har man ju täppt till alla möjligheter att på politisk väg förändra EU-rätten.

Det är framför allt länderna i Öst- och Centraleuropa som går emot förslaget, men även Danmark som anser att EU inte har befogenhet att lägga sig i lönefrågor.

Att bekämpa lönedumpning var ett av vallöftena från EU-kommissionens ordförande Jean Claude Juncker inför EU-valet för två år sedan. Enligt förslaget ska företag inte längre kunna konkurrera med lägre löner. Utstationerad arbetskraft, alltså utländsk arbetskraft som arbetar tillfälligt i ett annat EU-land, ska likabehandlas.

Det här har varit en politisk stridsfråga i flera EU-länder. Inte minst efter den så kallade Lavaldomen i EU-domstolen 2007, då domstolen slog fast att lettiska byggnadsarbetare bara kunde kräva minimilöm. Domen var en framgång för länderna i Östeuropa som såg fackets krav på likabehandling som diskriminering och protektionism.

Det har hänt två gånger tidigare att de nationella parlamenten lagt in sitt veto, och EU-kommissisonen måste då antingen dra tillbaka förslaget eller göra om det. Senast stoppade parlamenten ett omstritt förslag om att reglera strejkrätten.

För den svenska regeringen är detta en angelägen fråga. Liksom LO förväntar sig regeringen att EU-kommissionen står på sig och håller fast vid sitt förslag trots motståndet.

– Vi vill att kommissionen går vidare och driver frågan om lika lön för lika arbete precis som man har föreslagit. Vi kommer att stödja att man fortsätter med det arbetet, säger arbetsmarknadsminister Ylva Johansson.

Hur viktig är den här frågan för den svenska regeringen?

– Mycket viktig. Vi ska inte ha lönedumpning, vi ska inte ha social dumpning på den svenska arbetsmarknaden utan vi ska konkurrera med kompetens och inte med låga löner.

Tänker ni vänta in kommissionens agerande eller kommer ni själva att göra någonting?

– Jag har kontinuerlig kontakt med både med andra medlemsländer och kommissionen för att försöka påverka utvecklingen, säger arbetsmarknadsminister Ylva Johansson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".