Paret Mohinder Singh Gill (vänster) och Daljinder Kaur och deras nyfödda son vid The National Fertility Centre i Indien.
Paret Mohinder Singh Gill (vänster) och Daljinder Kaur och deras nyfödda son vid National Fertility and Test Tube centre i Indien. Foto: AFP PHOTO / NATIONAL FERTILITY CENTRE

70-årig kvinna födde barn i Indien

"I Sverige rekommenderar vi att man inte ska vara äldre än 45 år"
1:16 min

En indisk kvinna, som uppges vara i 70-årsåldern, har fött sitt första barn, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

Daljinder Kaur från Indien säger till nyhetsbyrån AFP att hon inte är säker på sin ålder, men tror att hon är runt 70 år. Enligt fertilitetskliniken där hon nyligen födde sitt första barn är hon 72 år. 

Barnets pappa Mohinder Singh Gill är 79 år. Paret har varit gifta i 46 år, och varit ofrivilligt barnlösa under en lång tid.

Under två år har de genomgått en IVF-behandling vid kliniken National Fertility and Test Tube centre, i delstaten Haryana i nordvästra Indien. Den 19 april föddes deras son – som var frisk och kry, och vägde två kilo, enligt AFP.

– Gud har hört våra böner. Mitt liv känns nu komplett. Jag tar hand om barnet själv, jag känner mig energifylld. Och min man är väldigt omhändertagande och hjälper mig så mycket han kan, säger den nyblivne mamman Daljinder Kaur till AFP.

Fertilitetsklinikens ägare, doktor Anurag Bishnoi, säger till nyhetsbyrån att han initialt var skeptisk till att inleda en IVF-behandling av kvinnan, men tester visade att hon var kapabel att bära fostret.

– Jag försökte först undvika det här fallet eftersom hon såg väldigt skör ut. Men jag lät henne genomgå alla testerna och när resultaten visade sig vara okej satte vi igång, säger Anurag Bishnoi till AFP.

Barnet, som nu är en knapp månad gammal, har fått namnet Armaan. Mamma Daljinder Kaur är inte den äldsta kvinnan i Indien att bli förlösa ett barn. För åtta år sedan, 2008, fick en annan 72-årig indisk kvinna tvillingar genom IVF-behandling.

I Sverige skulle ingen IVF-klinik genomföra en behandling av en så gammal kvinna. Den övre åldersgränsen går betydligt lägre.

– I Sverige rekommenderar vi att man inte ska vara äldre än 45 år när det gäller donerade ägg, säger Anna Karin Lind, medicinsk chef vid IVF Sverige.

Vad tänker du om det som skett i Indien?

– Det är tragiskt att man har behandlat en så pass gammal kvinna ur ett barnperspektiv. Man måste kunna ta hand och leka med sitt barn. Inte bara när barnet är litet, utan man måste även kunna ta hand om en tonåring senare, säger Anna Karin Lind.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".