Demontranter med ljus i händerna.
1 av 4
Demonstranter runt om i Brasilien till stöd för Dilma Rousseff. Foto: Silvia Izquierdo/TT.
Demonstranter med plakat.
2 av 4
Anhängare till Dilma Rousseff demontrerar med plakat där det står "kupp" på portugisiska. Foto: Silvia Izquierdo/TT.
Ekots korrespondent Lotten Collin med Arbtarpartiets senator Humberto Costa
3 av 4
Ekots korrespondent Lotten Collin med Arbtarpartiets senator Humberto Costa Foto: Lotten Collin/Sveriges Radio
Demonstrationer för Dilma Rousseff utanför senaten.
4 av 4
Demonstrationer för Dilma Rousseff utanför senaten. Foto: Lotten Collin/Sveriges Radio

I dag avgörs president Dilma Rousseffs öde

Svårt för Rousseff komma tillbaka
2:02 min

Senaten i Brasilia röstar idag om att inleda en riksrättsprocess mot Rousseff, vilket i så fall innebär att hon avsätts i minst ett halvår och vicepresident Michel Temer tar över makten. Och nästan ingen tror att president Dilma Rousseff kan komma tillbaka ifall hon tvingas lämna presidentposten.

– Det är nästan omöjligt för oss att vinna omröstningen idag, säger senatorn Humberto Costa från styrande Arbetarpartiet, när jag haffar honom i en av kongressens långa korridorer.

Allting tyder på att vicepresident Michel Temer, som nu lierat sig med oppositionen, kommer ta över makten.

– Det är ett hot mot demokratin, och hans ekonomiska politik är ett hot mot det brasilianska folket. Oppositionen vill privatisera och frysa minimilönerna, hävdar Humberto Costa.

Hundratusentals brasilianare protesterade igår runt om i landet till stöd för president Dilma Rousseff, som anklagas för att täckt Brasiliens budgetunderskott med lån från statliga banker.

Resultatet i omröstningen väntas stå klart sent ikväll, och om senatorerna röstar ja till att ställa presidenten inför riksrätt så kommer hon tvingas avgå dagen därpå.

Rousseff är sedan avstängd under det halvår som riksrättsprocessen pågår, och ytterst få tror att hon kan komma tillbaka efter det - oavsett processens slutresultat.

Arbetarpartiet kallar det en kupp, eftersom det är deras tidigare koalitionsparti PMDB som leder försöken att få Rousseff avsatt, med stöd av högeroppositionen.

Jag frågar José Agripino Maia, senator och ledare för högerpartiet DEM, om vicepresident Temer har någon legitimitet att styra Brasilien i två år - trots att väljarna inte fått ta ställning till hans politiska program.

– Det är helt enligt grundlagen att vicepresidenten tar över ifall presidenten inte längre har kapacitet att leda landet. Brasilien behöver lagas. Ekonomin är i botten, säger José Agripino Maia.Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".