Flytingmottagning
1 av 2
Mottagningscentret Moira på grekiska Lesbos. Foto: Petros Tsakmakis/TT.
Flytingcenter
2 av 2
Protestaktion i mottagningscentret Moira på grekiska Lebos. Foto: Petros Tsakmakis/TT.

Krånglig asylprocess på Lesbos

Uppenbart undermålig hantering
2:10 min

Tiotusentals flyktingar och migranter, som har fastnat i Grekland, när vägarna norrut i Europa är stängda, söker nu asyl i Grekland för att inte bli återsända till Turkiet. Men hanteringen av asylansökningarna och registreringen av dem sker under slarviga förhållanden, anser de asylsökande själva.

Vår migrationskorrespondent har just varit på Lesbos och träffat många som är kritiska. En är den afghanska trebarnspappan Shir Mohamad Nikzad.

– Alla papper är på grekiska utan översättning och de säger åt oss; Skriv under, bara skriv under, säger afghanen Shir Mohamad Nikzad och ger exakt samma bild som andra jag träffar.

Trebarnspappan jobbade på bank i huvudstaden Kabul och har fullt klart för sig att man inte skriver under något i blindo.

– De säger; Sök asyl eller vi skickar iväg er! Det är tvång från polisens sida, säger han.

Vet ni ens om pappret är en asylansökan, får ni en advokat?

– Nej vi får ingen advokat, fastän vi ber om det. Det finns bara en för tusen personer, svarar han och menar att det inte räcker.

Familjen har varit inlåst i över en månad i mottagningscentret Moria, men försöker använda sin tid.

Några kvällar tidigare har jag råkat se sonen Sahil, 10 år, plugga engelska vid grinden och vi känner igen varandra.

– Ja, ja, ropar Sahil och minns att jag tog fotografier på dem, där de satt.

Asylprocessen här är uppenbart undermålig. Både FN:s flyktingorgan UNHCR och utländsk personal för EU:s gränskontrollmyndighet Frontex är på plats - ändå griper frivilligarbetare och människorättsaktivister in i enskilda fall.

De misstänker sjabbel med bland annat dateringarna av ankomstdatum.

Den 20 mars trädde EU/Turkiet-avtalet i kraft. Alla som kom efter det, ska i princip skickas tillbaka till Turkiet, så registreringsdatum kan vara avgörande.

Turkiets president Erdogan sa i fredags att han inte tänker uppfylla EU:s krav i avtalet, men vad det innebär är ännu oklart.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".