Donald Trump i North Carolina
Donald Trump Foto: AP Photo/Elaine Thompson, File
USAval

Trumps segertåg fortsätter - men partiet är splittrat

Ska träffa ledande republikaner
1:12 min

Donald Trump vann överlägset nattens republikanska primärval i de amerikanska delstaterna West Virginia och Nebraska. Samtidigt ökar splittringen inom det republikanska partiet.

Den omstridde affärsmannen Donald Trump är redan så gott som klar som republikanernas presidentkandidat, efter att hans konkurrenter lagt ned sina valkampanjer. Igårkväll kom dock ett oväntat utspel från senator Ted Cruz, som öppnar för att eventuellt återuppta sin kampanj "om läget skulle förändras", som han sa i en radiointervju med programledaren Glenn Beck.

Uttalandet är ytterligare ett tecken på splittringen som pågår i det republikanska partiet. Flera tunga partiföreträdare säger att de inte kommer att ställa sig bakom Donald Trump som partiets presidentkandidat.

Trump har svarat att han inte är säker på att han kan stödja partiets nuvarande politiska agenda. Imorgon, torsdag, ska Donald Trump träffa ledande republikaner i kongressen i Washington för att diskutera motsättningarna.

På demokraternas sida blev det en ny seger inatt för senator Bernie Sanders, som vann primärvalet i West Virginia. Han ligger dock fortfarande långt efter demokraternas ledande kandidat, Hillary Clinton.

Ginna Lindberg, Washington

ginna.lindberg@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".