Appen Uber där man kan boka samåkning.
Foto: Heiko Junge / TT.

Uber lägger ner omstridd tjänst - Uberpop

Sverigechefen: Tråkigt att enskilda drabbats
1:45 min

Nättaxibolaget Uber lägger ner sin lågpristjänst Uberpop i Sverige. Ett 30-tal personer har dömts för svarttaxiverksamhet då de kört för tjänsten, medan Uber hävdat att det rört sig om en modern samåkningstjänst.

Hör framtidsekonomen Anna Felländer om Uberpop nedan

Försenad taxiutredning och alla domarna mot Uberpops förare är huvudskälen till att tjänsten läggs ned, berättar Ubers Sverigechef, Alok Alström, på en presskonferens i dag.

– Det har ju varit ett antal rättsprocesser mot enskilda uberpop-förare. Det är väldigt tråkigt och känns väldigt jobbigt att enskilda individer har drabbats på det viset. Men det som utlöst det här beslutet just nu, det har varit att regeringens utredning har förskjutits och senarelagts. Då känner vi att det blir en förlängd osäkerhet som vi inte vill leva med, då får vi lägga ner, säger han till Ekot. 

Tjänsten Uberpop bygger på att personer utan taxikörkort arbetar som förare. Priserna är lägre än såväl vanlig taxi som Ubers professionella tjänster.

Ekot har tidigare rapporterat att företaget vid rekryteringen av förare uppger att de inte lämnar inkomstuppgifter för sina anställda till Skatteverket. Flera förare uppgav till Ekot att de inte betalar skatt för sina inkomster. Pop-tjänsten har kritiserats, bland annat anser taxichaufförer att de snedvrider konkurrensen.

Uber själva har uppgett att de enbart förmedlar kontakt mellan personer som vill köra och de som vill ha skjuts.

Företaget uppger att nära 100 000 använt Uberpop de senaste tre månaderna och att 5 000 personer någon gång varit förare.

Trots svarttaxidomarna har Uber fortsatt att rekrytera förare och hävdat att tjänsten är laglig. I dag kallar man nedläggningen att man avslutar en testperiod. Pop-tjänsten stängs ned på svenska marknaden den 18 maj. 

"Vår pilot har framgångsrikt visat på potentialen som modern samåkning har men det finns ett behov av tydligare reglering innan det kan utvecklas vidare. Att regeringens utredning nu skjutits upp har lett till förlängd osäkerhet och tryck på våra användare" säger Alok Alström i ett pressmeddelande.

Företaget hoppas kunna återlansera tjänsten om regelverket ändras.

Tjänsten har funnits i Sverige från september 2014.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".