En snökanon i Holmekollen. Foto: Vegard Grøtt/Scanpix
1 av 3
Foto: Vegard Grøtt/TT
Den kanadensiska snöforskaren Daniel Scott
2 av 3
Den kanadensiska snöforskaren Daniel Scott. Foto: Nils Eklund/Sveriges Radio
Nina Lintzén forskare vid Luleå tekniska universitet.
3 av 3
Nina Lintzén forskare vid Luleå tekniska universitet. Foto: Per Vallgårda/Sveriges Radio

Snökanoner utan nytta

Skidsäsongerna blir allt kortare
1:57 min

Samtidigt som sommaren står för dörren på många håll så möttes snöforskare och branschfolk från Europa och Nordamerika i Luleå för diskutera de allt kortare vintrarna som klimatförändringarna väntas medföra.

Konferensen behandlade specifikt olika sätt att anpassa sig till förändringen. Men enligt den kanadensiska professorn Daniel Scott kan vi nu ha nått en punkt där skidsäsongerna inte längre går att förlänga med konstsnö.

Han har undersökt hur nordamerikanska skidorter påverkas av det faktum att vi går mot allt kortare vintrar i takt med jordens ökande temperatur. Sedan 80-talet blev skidsäsongerna där visserligen successivt längre tack vare ökad konstsnö produktion.

Men för några år skedde ett trendbrott och säsongerna började bli kortare igen. Även om han påpekar att det behövs längre studieperioder för att kunna bekräfta att trenden verkligen är ett mönster.

Svenska skidorter, framförallt belägna på hög höjd, kommer troligen klara sig bättre än konkurrenter i alperna tack vare ert kallare klimat tror Daniel Scott.

Samtidigt har prognoser från SMHI visat att även svenska fjälldestinationer troligen kommer behöva anpassa sig till kortare naturliga vintrar.

Och det finns tekniska lösningar idag som gör det möjligt att producera snö i plusgrader men de metoderna kostar för mycket för att det ska fungera i större skala, menar bedömare. 

Däribland doktoranden och snöforskaren Nina Lintzen i Luleå som snarare tror att lagring av snö från år till år ett mer realistiskt sätt att anpassa sig till de kortare vintrarna.

Men hur miljövänligt är det då? 

– Den stora kostnaden är ju att transportera ut snön. Men just själva snölagringen är ju inte en miljöpåverkan i sig så, säger snöforskaren Nina Lintzen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".