Människor i Bagdad där en bilbomb exploderat på morgonen.
Människor i Bagdad där en bilbomb exploderat på morgonen. Foto: Khalid Mohammed

Över 80 människor döda i bilbomb

Flesta av offren tros vara kvinnor
1:03 min

En bilbomb har exploderat i Bagdad där ett åttiotal människor har dödats och ännu fler skadats.

Det var under morgonrusningen som en stadsjeep exploderade på en marknad i de nordöstra delarna av Bagdad, i Sadrstaden, där det bor många shiamuslimer.

På bara ett par timmar har dödstalet stigit till ett sextiotal och dådet är en av de dödligaste attackerna på senare tid i den irakiska huvudstaden.

Enligt källorna exploderade bilbomben utanför en skönhetssalong och de flesta av offren tros vara kvinnor. Flera bilar och närliggande byggnader har förstörts och enligt vittnen ska bilen ha varit packad med frukt och grönsaker, uppger nyhetsbyrån AP.

Den extremistiska jihadistgruppen Islamiska staten, IS, säger sig ligga bakom dagens dåd. IS genomför ofta attacker i både Bagdad och andra delar av landet och ofta mot just shiiter, som de anser vara avfällingar.

Enligt IS själva ska explosionen ha genomförts av en självmordsbombare, men det är uppgifter de irakiska myndigheterna förnekar.

Senast i februari skördades ett sjuttiotal liv i samma del av huvudstaden av explosioner, också då var det IS som tog på sig dådet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".