Helene Hellmark Knutsson (S), minister för högre utbildning, tycker uppgifterna i Ekots granskning är allvarliga.
Helene Hellmark Knutsson (S), minister för högre utbildning, tycker uppgifterna i Ekots granskning är allvarliga. Foto: TT Grafik: Sveriges Radio

Efter granskning – nu ska systemet med studieavgifter ses över

Minister: Jag tycker att det är väldigt allvarligt
1:55 min

Systemet för hur Sverige tar ut och hanterar studieavgifter av utomeuropeiska studenter kan strida mot svensk grundlag. Det menar Olle Lundin, professor i offentlig rätt vid Uppsala universitet som tycker lagen är dåligt skriven. Efter Ekots granskning ska systemet nu ses över.

– Jag tycker att det är väldigt allvarligt det som har framkommit här i er granskning och därför kommer jag att ge ett uppdrag för att kartlägga hur universitet och högskolor jobbar med att sätta avgifterna men också just återbetalningen, säger Helene Hellmark Knutsson (S) som är minister för högre utbildning.

När kommer det att ske?

– Jag kommer att göra det så fort som möjligt.

Det var alliansen som 2011 införde studieavgifter för utomeuropeiska studenter. Men också moderaternas utbildningspolitiska talesperson Camilla Waltersson Grönvall ser nu problem med hur lagen tillämpas.

– Vi tycker naturligtvis att det ska vara så tryggt och säkert som möjligt för eleverna så därför är det viktigt att vi får en översyn på plats, för att se över de här bitarna som kommit fram, säger hon.

Olle Lundin, professor i offentlig rätt, vid Uppsala universitet tycker att lagen är dåligt skriven och säger att hanteringen till och med kan strida mot svensk grundlag.

– Det är olyckligt det skapats ett system som lägger grunden för olikbehandling, vilket faktiskt strider mot vår grundlag, säger han.

För principen är att alla ska behandlas lika i all offentlig verksamhet.

Men Ekots granskning visar att utomeuropeiska studenter som betalar tiotusentals kronor för att studera i Sverige har helt olika rättigheter på olika lärosäten om de vill kräva pengarna tillbaka.

Ibland nekas studenterna återbetalning, trots att de inte kan börja studera i Sverige för att de blivit sjuka eller inte fått visum.

Nu ska alltså systemet ses över, men vad som händer med de studenter som redan kommit i kläm är oklart.

Amerikanska Connie Dickinson betalade närmare 200 000 för att läsa en utbildning som var så dålig att den underkändes vid en granskning av Universitetskanslersämbetet, men hon får ändå inga pengar tillbaka.

– Det är väldigt jobbigt. Jag vill ta min kandidatexamen och gå vidare med mitt liv, men jag har inte de pengarna, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".