Rum på Hela Människans tillfälliga boende i Jönköping.
1 av 2
Rum på Hela Människans tillfälliga boende i Jönköping. Foto: Alexandra Svedberg, SR
Helena Jonasson jobbar på Hela Människans tillfälliga boende i Jönköping.
2 av 2
Helena Jonasson jobbar på Hela Människans tillfälliga boende i Jönköping. Foto: Alexandra Svedberg, SR

Ökande kostnader för bostadslösa

Vijay: Någon dag måste jag flytta härifrån
2:01 min

Flera av landets kommuner betalar allt mer för att hjälpa människor som inte har någonstans att bo. Det visar siffror som Ekot tagit fram. Det betyder att situationen förvärrats för de som redan hade svårt att få en bostad.

Vijay från Jönköping har letat lägenhet i flera år. I höstas gick det så långt att han inte hade tak över huvudet.

- Till slut löste socialen problemet åt mig. Först ordnade de hotell, sedan, efter fyra dagar vandrarhem.

När någon står helt utan tak över huvudet är det kommunens ansvar. I nödfall kvarteras människor ibland in på vandrarhem och hotell.

Ekot har frågat tio kommuner i olika storlekar i olika delar av landet. I alla har kostnaderna för den här typen av nödlösningar ökat mer eller mindre dramatiskt under 2015 jämfört med två år tidigare.

På Hela Människans tillfälliga boende i Jönköping bor personer med ekonomiska problem. I många fall flyttar dom hit från vandrarhem. Hit har kön ökat kraftigt.

- Under de här två och ett halvt åren som det har varit igång så har det inte varit så lång kö någonsin. Och det är mycket barnfamiljer, säger omsorgsassistenten Helena Jonasson.

Vijay, som egentligen heter något annat, bor nu på det tillfälliga boendet. Han har varit bostadslös i flera år. Han har betalningsanmärkningar och inget fast jobb.

- Varje dag har jag en känsla när jag vaknar, att det här är inte mitt. Någon dag måste jag flytta här ifrån, när, det vet jag inte.

I fem av de tio tillfrågade kommunerna har kostnaderna för tillfälliga boenden mer än fördubblats på två år. Mest dramatisk ökning har mindre kommuner som tidigare inte haft bostadsbrist. I exempelvis Hultsfred har kostnaderna har mer än fyrdubblats.

- I dag har det blivit en annan marknad. Många flyktingar har bosatt sig i Hultsfred och har fått lägenheter. Det gör ju att personer som inte har förmåga att betala för sig och kanske haft det struligt innan, det är inte så intressant för hyresvärdar längre, säger Marie Stjernström, sektionschef på socialförvaltningen.

Micael Nilsson som är expert på bostadssociala frågor på Boverket säger att kommunernas kostnader för exempelvis vandrarhem troligen kommer att fortsätta öka ännu mer:

- Med tanke på att det är väldigt många människor som just nu väntar på att få uppehållstillstånd och som inom ett par år kommer ut på bostadsmarknaden så kommer det inte att finnas tillräckligt med bostäder till alla.


Faktaruta: Kommunernas kostnader för tillfälliga boende

Procentuell ökning av kostnaderna för tillfälliga boenden som hotell och vandrarhem åren 2013-2015.

  • Göteborg  127 procent
  • Malmö 50 procent
  • Uppsala 61 procent
  • Örebro 156 procent
  • Jönköping 49 procent
  • Karlstad 181 procent
  • Skellefteå 56 procent
  • Värnamo 60 procent
  • Hultsfred 358 procent
  • Tibro 15329 procent (Ökade från 700 kronor år 2013, till 108 000 kronor år 2015)

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".