EU-parlamentet i Strasbourg.
EU-parlamentet i Strasbourg. Foto: Henrik Montgomery/TT/arkiv

Hård kritik mot flyktingavtalet i EU-parlamentet

"Det är utpressning"
1:37 min

Under onsdagskvällens debatt i Europaparlamentet i Strasbourg om flyktingavtalet med Turkiet riktades mycket hård kritik mot avtalet.

Turkiet föreslås få visumfrihet för sina medborgare, men alla partigrupper verkar vara rörande överens om att turkar inte ska få visumfrihet förrän alla 72 krav som ställts på Turkiet i förhandlingarna uppfylls.

Sophia In'tveld från Liberaler och demokrater i Europa, i den så kallade Alde-gruppen ifrågasätte starkt den turkiske presidenten Erdogan:

– Så sent som idag kunde vi höra honom säga att om Europaparlamentet fattar fel beslut, så skulle han låta flyktingarna resa till Europa. För mig handlar det om utpressning, dundrade Sophia In'tveld.

Det var stor samstämmighet här i Strasbourg - vilket i sig är tämligen ovanligt - om att avtalet med Turkiet egentligen är rätt så dåligt och att alla dom 72 kraven måste vara uppfyllda innan det kan bli tal om visumfrihet för turkar vid resor in till EU.

Det handlar inte minst om det krav som talar om de turkiska terrorlagarna som enligt flera Europaparlamentariker inskränker till exempel yttrandefriheten betydligt.

I och med budskapet från Europaparlamentarikerna, så lär det bli svårt att få igenom visumfriheten.

Det var en ödmjuk nederländsk försvarsminister Jeanin Hennis-Plasschaert som representerade det nederländska ordförandeskapet för medlemsländerna i rådet. Hon svarade att hon var där för att lyssna:

– Visumfrihet kan bara bli aktuellt när EU-kommissionen anser att kraven är uppfyllda, förklarade den nederländska ministern som representerade EU:s ordförandeland i debatten.

Men vad hennes uttalande betyder i praktiken, återstår att se.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".