Personer som fått narkolepsi av vaccinet Pandemrix får högst tio miljoner kronor i ersättning.
Personer som fått narkolepsi av vaccinet Pandemrix får högst tio miljoner kronor i ersättning. Foto: Stephanie Zakrisson/Sveriges Radio och TT.

Ny lag: Narkolepsidrabbade får max 10 miljoner

2:29 min

Riksdagen har i dag antagit en ny lag som ska ge de narkolepsidrabbade ersättning. Enligt lagen blir det maximalt tio miljoner per person som ska täcka inkomstbortfall. Men hur stor totalersättningen blir är oklart eftersom det fortfarande kommer in nya anmälningar.

– Vi får fortfarande in ansökningar om narkolepsiskador efter Pandemrix, säger Robert Ström, vd för Läkemedelsförsäkringen. Vi får in tre, fyra, fem ansökningar per månad.

Är det nyinsjuknade som söker i första hand då?

– Det kan vara båda delar, det kan vara att symptomen uppstått för en tid sedan eller nyinsjuknade.

Totalt har det kommit in 475 ansökningar om ersättning för narkolepsi till följd av pandemivaccineringen. 311 av dem, eller ungefär 65 procent, har bifallits.

För att få ersättning från försäkringen finns en gräns för hur lång tid det gått mellan vaccination och de första symptomen. I dag är det 16 månader, men den kan komma att ändras:

– Läkemedelsverket genomför nu en studie där man tittar på just det här och vi räknar med resultat i mitten av 2016, säger Robert Ström. Beroende på vad den studien säger kommer vi sannolikt att rätta oss efter det.

Även i Norge kommer fortfarande ersättningskrav från narkolepsidrabbade. Där får patientena en klumpsumma, som man får förvalta:

– I de ärenden som gäller narkolepsi och Pandemrix så har vi godkänt i 91 fall och hittills betalat ut 198 miljoner kronor i ersättning, berättar Öydis Castberg vid Norsk Pasientskadeerstatning

Så de har i genomsnitt fått ungefär två miljoner norska kronor?

– Ja, det är genomsnittsutbetalningen, men det varierar kraftigt. Några är hårt drabbade av narkolepsi och får därför högre ersättning medan andra får mindre.

I Finland får patienterna ersättning från patientförsäkringen, men staten kan också bidra om försäkringen inte täcker behovet, enligt medicinalrådet Timo Keistinen vid sociala hälsovårdsministeriet.

Det är svårt att jämföra ersättningssystemen i Norge och Finland med det svenska och veta hur stora belopp patienterna kommer att få. Margareta Eriksson, ordförande i Narkolepsiföreningen Sverige, tycker att det behövs ett annat ersättningssystem för de drabbade:

– Det här är ju ett vaccin som man tar för att skydda samhället, säger hon. Det här är ju fullt friska individer som har drabbats av en livslång neurologisk sjukdom på grund av ett vaccin och det är helt oacceptabelt att de ska betala med sina liv för det.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista