Brasiliens president Dilma Rouseff,
Brasiliens president Dilma Rouseff. Foto: Foto: Eraldo Peres/TT;

Allt tyder på att Brasiliens president avsätts i dag

"Tragisk vändpunkt i landets unga demokrati"
1:48 min

I Brasilien fortsätter den utdragna omröstningen i senaten om huruvida president Dilma Rousseff bör ställas inför riksrätt. Allting tyder på att hon kommer förlora omröstningen, och då blir det vicepresident Michel Temer som tar över makten.

Regeringsanhängare hävdar att motståndet mot Rousseff delvis handlar om att hon är kvinna, medan oppositionen säger att det bara är en bortförklaring.

– Den här dagen kommer bli ihågkommen som en tragisk vändpunkt i Brasiliens unga demokrati, det vi bevittnar är en statskupp, säger Vanessa Grazziotin, vice talman i senaten som stödjer regerande Arbetarpartiet och en av ytterst få kvinnor i kongressen.

Hon tror att en anledning till att Dilma Rousseff riskerar att ställas inför riksrätt är för att hon är kvinna.

– Många som vill ställa presidenten inför riksrätt säger att hon inte lyckats styra landet eller att hon är inkompetent. trots att anklagelserna mot Dilma handlar om att hon brutit mot landets budgetlagar genom att låta statliga banker täcka över Brasiliens budgetunderskott, säger Vanessa Grazziotin och pekar mot talarstolen framme vid podiet.

Under omröstningen i underhuset höll flera oppositionella kongressledamöter upp skyltar med texten "hejdå gullet", något som regeringsanhängare tolkat som sexistiskt.

– Men det är bara brasilianarnas sätt att skämta, det har inte med president Dilmas kön att göra säger senatorn Ana Amelia, som tillhör oppositionen.

Omröstningen i senaten drar ut på tiden och väntas bli klar först vid lunch svensk tid. Brasilien första kvinnliga president kommer då troligen avsättas, och ersättas av sin vicepresident Michel Temer, som tidigare tillhörde regeringskoalitionen men som nu kommer bilda regeringen tillsammans med högerpartierna.

I den preliminära lista som läckt över Temers framtida ministrar finns inte en enda kvinna.

 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".