Kvinnliga studenter firar på ett bilflak. Skylt som visar antalet lediga jobb
Ungdomslösheten bland unga minskar kraftigt. Foto: Foto: TT. Montage: Sveriges Radio.

Nya siffror: Unga kvinnor har lättast att få jobb

9 000 färre arbeslösa ungdomar
1:05 min

Ungdomsarbetslösheten minskar kraftigt. Den grupp som har absolut lättast att få jobb är unga kvinnor. Det visar arbetsförmedlingens siffror för april.

– När vi har den goda efterfrågan på arbetsmarknaden som vi har, men många lediga platser så är arbetsgivaren ofta intresserad av att anställa unga människor, säger Mats Wadman är analyschef på Arbetsförmedlingen.

– De lediga jobb som finns hos oss är till stor del inom områden som ungdomar normalt jobbar i, handel, restaurang, vård och omsorg, säger Mats Wadman.

I april var det 9 000 färre arbetslösa ungdomar jämfört med ett år sedan. Lättast att få jobb är det för den som är ung, och kvinna.

– De här yrkena som det är hög efterfrågan på, det är yrken som också domineras av kvinnor, säger Mats Wadman.

Men det finns även smolk i bägaren. Det är i första hand svenskfödda arbetslösa som får jobb. Mer än hälften av alla som är inskrivna hos arbetsförmedlingen är födda utomlands. Den trenden håller i sig.

– Den trenden har fortsatt. För en månad sedan var de utrikesfödda 50 procent, i dag är det 52 procent.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".