Pollenallergisk man. Foto: Jessica Gow/Scanpix
Pollenallergisk man. Foto: Jessica Gow/Scanpix

Pollensäsongen förlängs av det varmare klimatet

Det är väldigt olyckligt för multiallergiker
1:36 min

De senaste 40 åren har pollensäsongen förlängts med omkring en månad. Det visar ny forskning från Karolinska insttiutet. Förklaringen är klimatförändringen, säger Mare Löhmus, docent i miljömedicin.

– Träden är inte varmblodiga så när det blir varmare klimat så börjar de producera pollen tidigare under säsongen. Och gräs och gråbo fortsätter att producera pollen längre på säsongen.

Den totala effekten blir då att pollensäsongen förlängs.

– För de som är multiallergiker, alltså reagerar på flera olika typer av pollen, är det väldigt olyckligt, säger Mare Löhmus.

Hennes forskning baserar sig på data från Naturhistoriska Riksmuséet som under 40 år har mätt pollenhalter i Stockholm. Så med säkerhet kan Mare Löhmus bara uttala sig om Stockholm men allt talar för att det här gäller andra delar av landet också.

– Självklart, klimatet förändras ju överallt.

Mare Löhmus tycker att pollensäsongens förlängning har gått väldigt snabbt, en månad på 40 år, och hon tror att den här utvecklingen kommer att fortsätta.

– Om det fortsätter att bli varmare så är det ju ingenting som hindrar träden från att börja producera pollen ännu tidigare och att andra växter producerar pollen längre in på hösten.

En följd av det varmare klimatet är att allergiframkallande växter som hittills inte funnits i Sverige kommer att leta sig hit. Ett exempel är malörtsambrosian.

Det är en amerikansk växt som fått fotfäste i centraleuropa. Den blommar och producerar pollen när dagarna blir kortare på hösten. Och hittills har det då varit för kallt i Sverige för att malörtsambrosian ska trivas.

– Men blir det varmare i Sverige så kan man tänka sig att det blir en art som vi måste räkna med här i landet också. Och den är mycket allergiframkallande, säger Mare Löhmus.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".