Dilma Rousseff.
1 av 4
Dilma Rousseff. Foto: Felipe Dana/TT
Dilma Rouseff
2 av 4
Foto: TT
Lotten Collin, inifrån den brasilianska kongressen i Brasilia.
3 av 4
Lotten Collin, inifrån den brasilianska kongressen i Brasilia. Foto: Sveriges Radio.

Dilma Rousseff till riksrätt – tvingas lämna makten

Ekots Lotten Collin: Hon har opinionen mot sig
2:44 min

Det är nu klart att Brasiliens president Dilma Rousseff kommer att ställas inför riksrätt. Presidenten kommer nu att lämna över makten till sin vicepresident.

Nu tar vicepresidenten Michael Temer över makten i Brasilien då det stod klart att Dilma Rousseff ställs inför riksrätt. Det innebär att Arbetarpartiets decennielånga styre därmed bryts då Michael Temer är idag allierad med högeroppositionen. Vicepresidenten ersätter under hela rättegångsprocessen som kan ta upp till sex månader.

– Dilma Rousseff kallade det hela för en sorts statskupp med juridiska förtecken, säger Sveriges Radios Latinamerikakorrespondent Lotten Collin, på plats utanför presidentpalatset i Brasilia när Dilma Rousseff höll ett tal till sina anhängare tidigare i dag.

Det var strax efter halv sju på morgonen lokal tid, halv tolv svensk tid, efter en över 20 timmar lång debatt, som beslutet kom i den brasilianska senaten.

55 av de 77 närvarande senatorerna röstade för att ställa Rousseff inför riksrätt. 22 röstade emot.

– Dilma Rouseff har opinionen mot sig, både på gatan och i kongressen, där hennes koalitionspartier vände sig mot henne. Nu blir det vicepresident Michael Temer, som tar över. Man tror nu att han kommer att annonsera sitt regeringsprogram med stora besparingar och utnämna en rad ministrar, säger Lotten Collin.

Vad är det Dilma Rousseff anklagas för?

– Formellt anklagas hon för att ha fuskat med budgeten genom att låta statliga banker ge lån för att täcka upp för brasiliens växande budgetunderskott.

Men under den 20 timmar långa omröstningen nämndes inte det så mycket utan man fokuserade istället på att hon inte har styrt landet på rätt sätt.

– Framför allt att hon inte kunnat hantera den ekonomiska krisen som blir allt svårare i Brasilien, säger Lotten Collin.

Mycket av reaktionerna som kommit hittills har handlat om hur vicepresidenten Michel Temer som nu tar över makten ska få någon legitimitet och kunna styra landet när han inte har en folklig omröstning bakom sig. 


       


Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".