Vänsterpartiets rättspolitiska talesperson Linda Snecker är mycket kritisk.
Vänsterpartiets rättspolitiska talesperson Linda Snecker är mycket kritisk. Foto: Vänsterpartiet/TT

Förslag om hemlig dataavläsning möter kritik

"Intrånget i människors privatliv blir väldigt, väldigt stort"
2:03 min

Som ett led i kampen mot terrorism har regeringen i dag beslutat att utreda om det ska bli tillåtet med hemlig dataavläsning i Sverige. Det är en omstridd metod som innebär att polisen får rätt att plantera spionprogram i misstänkta brottslingars datorer.

Vänsterpartiets rättspolitiska talesperson Linda Snecker är mycket kritisk.

– Intrånget i människors privatliv blir väldigt, väldigt stort. Det finns en uppenbar risk att oskyldiga människor får hela sina liv kartlagda av polisen, och det anser Vänsterpartiet inte är rätt.

Som Ekot berättade i morse har regeringen i dag beslutat att utreda om lagen ska ändras - så att de brottsbekämpande myndigheterna får rätt att använda trojaner och annan teknik för att avläsa krypterad trafik från telefoner och datorer.

Så här säger inrikesminister Anders Ygeman om så kallad hemlig dataavläsning.

– Jag tror att det här är ett viktigt verktyg. Det finns i våra grannländer, men vi har inte den här möjligheten.

Hemlig dataavläsning är en av de åtgärder mot terrorism som regeringen och allianspartierna gjorde upp om i december. Justitieutskottets ordförande, Moderaten Beatrice Ask, är nöjd över att utredningen nu kan starta.

– Det är helt nödvändigt att utreda hemlig dataavläsning. Polisen behöver bättre verktyg för att kunna spana på allvarlig terrorism och annat.

Den kritik som förs fram handlar framför allt om att det här skulle vara integritetskränkande. Hur ser du på det?

– Nästan all brottsbekämpning måste balanseras mot risken för integritetsintrång och annat. Hemliga tvångsmedel är per definition alltid omgärdat med rättssäkerhetsgarantier och ett ganska noggrant förfarande, säger Beatrice Ask. 

Frågan om hemlig dataavläsning är kontroversiell. Advokaten Thomas Olsson är en av dem som är "djupt tveksam".

– Utan att veta närmare vad utredningen kommer att föreslå så  kan man bara konstatera att det är ett extremt integritetetskränkande tvångsmedel, som hotar att ge övervakningssamhället ett ansikte

I vilken utsträckning kan det behövas ett sådant här verktyg i kampen mot terrorism?

– Det är väl det som är frågan, finns det verkligen ett behov av det här verktyget? Vad är det man inte har kunnat utreda i dag som skulle ha kunnat utredas med hjälp av en sådan här åtgärd?

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".