Nya riktlinjer ska rädda fler barn

1:56 min

Minskade fosterrörelser under graviditeten behöver tas på större allvar. Det konstaterar Socialstyrelsen, som nu har tagit fram nya rekommendationer.

Förhoppningen är att de nya rekommendationer som Socialstyrelsen har tagit fram till mödrahälsovården ska leda till att färre barn dör i magen. Det säger professor Ingela Rådestad, en av Socialstyrelsens sakkunniga.

– Det är ju målet, eftersom vi vet det här sambandet med att man har känt minskade fosterrörelser. Men många har då trott att det har varit normalt och så har man väntat med att söka vård. Då har ju tidsspannet man har på sig att rädda barnet försvunnit. 

Varje år dör omkring 450 barn i Sverige före födseln. Det motsvarar runt fyra promille av alla barn som som föds. En låg siffra kan tyckas, men den har inte minskat på flera decennier trots att det länge har funnits kunskap om sambandet mellan minskade fosterrörelser och dödfödslar

Socialstyrelsen har konstaterat att det skiljer sig åt i landet hur hälso- och sjukvården hanterar minskade fosterrörelser.

– Vi vet också att kvinnor som har sökt för minskande fosterrörelser inte alltid har blivit tagna på allvar, säger Ingela Rådestad.

Ingela Rådestad är själv barnmorska och professor vid Sophiahemmets högskola i Stockholm och har forskat mycket på det här området. Hon säger att ett av problemen idag är att gravida kvinnor väntar för länge med att söka vård, efter att de känt att fosterrörelserna minskat.

– Det finns data som tyder på det, att man väntar kanske till nästa vanliga kontroll. Man vill inte besvära vården eller man tror att det är normalt och eller att det ska gå över.

Socialstyrelsens nya rekommendationer, som nu är ute på remiss, handlar bland annat om att hälso- och sjukvården ska ge alla gravida kvinnor information om fosterrörelser.

En av rekommendationerna är att kvinnor som sökt vård för minskande fosterrörelser, men där det visat sig att barnet i magen mår bra, ska få rådet att ta kontakt på nytt om de upplever att fosterrörelserna minskar igen.

– Det är också någonting som är känt i forskningen att upprepade perioder av minskade fosterrörelser har ett samband med att barnet inte mår så bra i livmodern, säger Ingela Rådestad.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista