I nästan hälften av landets län är snittkötiden för en hyresetta hos allmännyttan över två år. Foto: TT. Montage: Sveriges Radio.
Foto: TT

Mer än var tionde utanför bostadsmarknaden

"Det motiverar egentligen en social sektor"
1:51 min

Enligt Boverket saknar minst var tionde invånare i Sveriges befolkning nu förmåga att själva få tag i en lägenhet. Ekot kunde i morse berätta att många kommuner har kraftigt ökande kostnader för personer som slagits ut helt från bostadsmarknaden och tvingas bo på vandrarhem. 

– Cirka 10-15 procent av hushållen i dag lever under sådana ekonomiska omständigheter att enligt internationella måttstockar så motiverar det att man skulle ha en social sektor på bostadsmarknaden, särskilda bostäder på något sätt, riktade till de här, säger Boverkets utredare Micael Nilsson.

Boverket uppskattar alltså att mellan 10 och femton procent av Sveriges hushåll idag har svårt att skaffa bostad på egna meriter - och behöver hjälp av samhället. Micael Nilsson säger också att andelen låginkomsthushåll under flera år ökat kraftigt i allmännyttans bostäder.

Det här har lett till den situation som Ekot berättade om i dag på morgonen; nämligen att det blivit så stor konkurrens om dom billiga bostäderna att många med exempelvis betalningssvårigheter slagits ut helt och få hjälp av socialtjänsten att betala för vandrarhem.

I fem av dom tio kommuner som Ekot kollat har kostnaderna för tillfälliga boenden mer än fördubblats på två år.

Boverket har föreslagit satsningar och byggande speciellt för låginkomsthushåll.

– Grundproblemet är att vi i Sverige har målat in oss i ett hörn, där vi har en doktrin som slogs fast på 1940-talet och som säger att det måste finnas en bostadsmarknad för alla, och det verkar ju inte fungera längre.

Per Bolund (MP) som är konsument-, finansmarknads- och bostadsminister, säger att den satsning på sex miljarder per år som regeringen beslutat om ska få fram fler hyresrätter.

– Det som är glädjande nu är att vi faktiskt har lyckats vända utvecklingen. Allmännyttan bygger fler bostäder.

Hur lång tid tar det innan de här människorna får tillgång till lägenheterna?

– Det går inte på en natt att bygga bostäder utan det kommer ta ett tag innan de lägenheter som påbörjas nu är färdigbyggda.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".