Huggorm i anfallsställning.
Huggorm i anfallsställning. Foto: Cornelius Poppe/TT

Inte fler huggormar - men fler möten med orm

"Inte vara rädd, men ha respekt för dem"
1:40 min

Giftinformationscentralen har fått in ovanligt många samtal gällande huggormsbett i maj. Men det betyder inte att det är fler huggormar i år.

– Det är nog inte fler ormar, utan bara fler ormmöten, säger Didrik Vanhoenacker, jourhavande biolog på Naturhistoriska riksmuseet.

- Ormarna är ganska långlivade organismer och kan bli uppemot 20-30 år. De varierar inte så jättemycket i antal från år för år. Däremot kan det ju vara så att det är många fler människor som har träffat på ormar i år, just för att det har varit så bra väder.

82 samtal har kommit till giftinformationscentralen hittills i maj, vilket är det högsta antalet förfrågningar som kommit in för maj månad sedan 2000. Detta trots att inte ens halva månaden har gått.

Det är viktigt att komma ihåg att antalet samtal är inte samma som antalet bett, men en stor ökning tyder ändå på en ökad kontakt mellan människor och huggormar.

Giftinformationscentralen råder dem som blivit bitna att hålla den bitna kroppsdelen stilla och gärna i högläge, och att ringa antingen till läkare eller till Giftinformationscentralen.

Men trots att huggormens gift är starkt tycker Didrik Vanhoenacker inte att man ska vara rädd för ormen:

– Som människa tycker jag inte man ska vara rädd för huggormar, utan man ska ha respekt för dem och vara försiktig med dem. Men om man har husdjur som hundar till exempel som inte har vett att låta huggormarna vara, utan ibland går fram till huggormar och nosar och busar med dem, ska man nog vara lite extra försiktig och ha koll på sin hund så den inte hittar en orm och blir biten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".