Norges Agnete besviken efter att inte ha gått vidare till final från den andra semifinalen under Eurovision Song Contest (ESC) i Globen i Stockholm på torsdagskvällen.
Norges Agnete besviken efter att inte ha gått vidare till final från den andra semifinalen under Eurovision Song Contest i Globen i Stockholm på torsdagskvällen. Foto: Maja Suslin/TT
Eurovision Song Contest

Frans enda nordbo i ESC-finalen

Carolina Norén summerar semifinal 2 i Studio Ett Kväll
2:29 min

Danmark ut, Norge ut. Finland och Island rök redan i tisdags. Svenske Frans blir ensam nordbo i Eurovisions final.

Efter den andra semifinalen på torsdagskvällen är nu startfältet klart inför avgörandet på lördag.

Varken Danmark eller Norge tog sig vidare från torsdagens semifinal. Det danska bidraget "Soldiers of Love" skrevs av redan efter första repetitionen och sågs som helt chanslöst, men för Norges del svider kanske nederlaget desto mer.

Agnete och hennes "Icebreaker" har varit något av en vattendelare i Eurovision-land. Många hoppades att hon skulle kunna ta sig till final.

Med Finland och Island utslagna redan i semifinal ett är Sveriges Frans den enda nordbon i final.

Men för Australien fortsätter framgångssagan. Förra året tilläts de för första gången medverka i Eurovision Song Contest och med Guy Sebastian som fanbärare tog sig landet till final och en hedrande femteplats.

I år heter landets representant Dami Im och på torsdagen bevisade sångerskan att hon kan leva upp till den hajp som omgärdat hennes bidrag "Sound of Silence".

Dami Im är i final och räknas nu bland favoriterna. Kanske kan hon utmana den segertippade Sergej Lazarev i kampen om en första plats.

Även Georgiens Nika Kocharov & Young Georgian Lolitas tog sig vidare till finalen med bidraget "Midnight Gold", vilket innebär att svenske Thomas G:son har två låtar med i finalen. Han har nämligen också varit med och skrivit Cyperns bidrag som gick vidare i tisdags.

Programledarna Måns Zelmerlöw och Petra Mede hyllades efter insatsen i den första semifinalen och på torsdagskvällen fick de visa vad de gick för i ett stort uppslaget shownummer. Duon levererade såväl irländsk riverdance som en tungvrickande uppräkning av samtliga språk som har hörts i tävlingen genom åren.

Måns Zelmerlöw tog även chansen att kasta kläderna i en skämtsam kommentar till den vitryske artisten Ivans önskemål om att få uppträda naken med vargar.

Det fick inte Ivan, som däremot duplicerade sig själv i form av ett naket hologram som kelar med tre vargar. Om det berodde på hologrammen eller låten "Help you fly" ska vara osagt, men Ivan tog sig inte vidare till lördagens final.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".