Trumps butler hotar Obama

2:39 min

I USA ska säkerhetstjänsten Secret Service utreda de dödshot mot president Obama som upprepat uttalats av en av Donald Trumps närmaste medarbetare, en man som under årtionden bland annat varit Trumps personlige butler. Trumps kampanj tog i natt avstånd från kommentarerna som mannen helt öppet publicerade på Facebook så sent som i går.

Anthony Peter Senecal var länge Donald Trumps butler, och även familjen Trumps privata historiker, och har därför blivit lite halvkändis, bland annat i teveprogram där han berättar om sitt arbete.

Under våren har bland andra tidningen New York Times gjort småputtriga porträttintervjuer med Senecal, eftersom han anses vara en av dem som känner Trump allra bäst.

– Jag älskar att lyssna på honom, och jag älskar att diskutera med honom, säger Trumps butler i det här reportaget av brittiska Channel Four.

Men efter att tidskriften Mother Jones läst Senecals Facebookinlägg, och också intervjuat honom, undrar USA nu hur nära de två egentligen står varandra åsiktsmässigt.

I långa, hatiska och rasistiska inlägg, med ett språk fullt av grova svordomar, visar butlern nämligen ohämmat och obekymrat vad han tycker om afro-amerikaner, muslimer och andra grupper.

Senecal har under lång tid, och senast i går, publicerat massor av inlägg där han med våldsamma ordval öppet önskar livet ur president Obama, och eftersom det är ett federalt brott i USA har nu Secret Service inlett en utredning.

Så här kan det låta på Senecals Facebooksida:

"Barack Hussein Obama är en landsförrädare som borde släpas ut ur moskén och hängas."

"Som den fiendeagent han är borde Obama ha skjutits av vår militär redan under sin första mandatperiod"

Både Obama och den demokratiska kandidaten Hillary Clinton kallas på Senecals Facebooksida för grövsta tänkbara könsord.

Senecal upprepar också ständigt de konspirationsteorier som cirkulerar på den yttersta högerkanten i USA, att president Obama är muslim, att han inte är amerikansk medborgare, och inte heller född i USA.

Alltså samma påstående som Donald Trump under flera år drivit en mycket offentlig kampanj kring.

Den nu 84-årige Senecal uppges inte längre vara anställd av Trump, men tjänar däremot pengar på att guida besökare på Trumps privata palats Mar-a-Lago i Florida.

I ett uttalande från Trumps kampanjhögkvarter i natt tar den republikanske kandidaten helt avstånd från det som kallas för Senecals "horribla uttalanden".

Men avslöjandet har väckt stor uppmärksamhet i USA, och ses av en del som ännu ett exempel på att Donald Trump drar till sig påfallande många uttalade rasister, muslimhatare och vit-makt-förespråkare.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista