Romson på Mp-kongressen
Romson på MP-kongressen. Foto: Thomas Johansson

Åsa Romson: Vi måste vara stolta

Romson: Hade varit kul att fortsätta
0:37 min

”Det är alltid hårt att känna att man inte är behövd, men aldrig att det förtar den stolthet jag känner”, säger Åsa Romson i sitt avskedstal.

I sitt avskedstal på Miljöpartiets partikongress var Åsa Romsons budskap att inte glömma vad partiet åstadkommit de senaste åren.

– När man står på ett stormigt hav är det viktigt att hålla i rodret. Att veta vart man ska är helt avgörande, säger Åsa Romson.

När Åsa Romson tillträdde för fem år sedan var bilden av partiet väldigt positiv, fortsätter hon. De lyckades plocka fler platser i kommuner, landsting och regioner i hela landet. Men bilden är inte lika positiv i dag och det viktiga är att inte glömma framstegen.

– Bilden av Miljöpartiet är inte lika positiv som för dem år sedan, och bilden av politiker överlag har hårdnat. Jag erkänner att som språkrör har det inte alltid varit helt enkelt att navigera men det viktiga är att förstå denna logik. Regeringen måste alltid hantera verkligheten oavsett hur den förändras.

Det är också viktigt att marknadsföra de framsteg som faktiskt sker.

– Får väljarna se mer av vad som inte förändrats blir det otydligt, man kan vilja att det vore annorlunda men så är det. Det politiska landskapet är annorlunda än för fem år sedan.

Sedan går hon in på att berätta om de framgångar som Romson anser har skett under de senaste åren då hon suttit som språkrör. Det första hon går in på är arbetet med hur de svenska miljömålen stärktes i och med miljömålsberedningen.

– Sju partier är nu överens om klimatpolitiken. Det var allra första punkten i vårt valmanifest.

Hon fortsätter med att lista rad enskilda förändringar som är en del av regeringens budget prioriterad på klimat. Till exempel hur järnvägen repareras, bostadsbyggandet blir mer klimatsmart och att det finns dubbelt så många laddstolpar för elbilar. Detta ledde i sin tur fram till att Sverige kunde ta en framträdande roll under klimatkonferensen i Paris.

– Den klimatpolitik som den globala rörelsen kämpat med tillsammans med Påven och Leonardo Dicaprio har vi nu fått en ram som gjort att klimatarbetet i världen kommer få nya förutsättningar. 

Talet fortsätter sedan med fler framsteg på miljö- och klimatområdet i Sverige men går sedan över till att handla om gifter och kemikalier, särskilt ett initiativ för giftfria förskolor. Även naturreservat och bevarandet av skog och mark är något Åsa Romson vill att partimedlemmarna ska minnas.

– Vi orkar slå vakt om naturen. Över hundra nya naturreservat ökar möjligheten för livskraftiga skogar.

Efter detta brandtal menat att påminna paritet om vad de faktiskt åstadkommit börjar Åsa Romson avrunda, och det märks att det är ett känslosamt avsked.

– Det har varit oändligt roligt att få vara med och göra Miljöpartiets miljö- och klimatpolitik. Det hade varit roligt att fortsätta och det är alltid hårt att känna att känna att man inte är behövd, men aldrig att det förtar den stolthet jag känner för att ha fått göra det här tillsammans med er.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".