Nyvalda språkrören efter valet.
Nyvalda språkrören efter valet. Foto: Thomas Johansson/TT

Isabella Lövin och Gustav Fridolin väljs som språkrör

"Krisen är över - för tillfället"
1:59 min

Som väntat blev det Isabella Lövin och Gustav Fridolin som valdes till Miljöpartiets språkrör under kongressen.

Som väntat avslöjade valförrättare Anette Mårtenson att Isabella Lövin blir vald till partiets kvinnliga språkrör med 229 röster och Gustav Fridolin vald till det manliga språkröret med 200 röster. 

Orsaken till att Fridolin fick färre röster var att vissa av rösterna kan vara blankröster då de var felaktiga, och det kan också finnas personer som lagt ner sin röst i protest.

– Jag känner mig otroligt hedrad för det här uppdraget och är inspirerad och taggad för att gå vidare, säger Isabella Lövin på pressträffen direkt efter.

De upprepar den dragning om framgångar Miljöpartiet gjort som även Åsa Romson berättade om i sitt avskedstal.

– Vi har tagit steg mot det gröna samhällsbygget och en vision vi alla delar. Vi är inte ett parti som bara pekar på problemen, vi ska även ta ansvar för lösningarna och ta oss dit, säger Isabella Lövin.

Fredrik Furtenbach, politisk kommentator på Ekot, anser att även om valet är över så är det inte ett stärkt Miljöpartiet vi ser just nu.

– Debatten om vem som ska leda är över för tillfället men Miljöpartiet är mer påpassat än före krisen. När Fridolin öppnade för motkandidater var tanken att få ett starkare mandat, men jag tycker inte han fått det utan är försvagad, säger Fredrik Furtenbach.

Även i den stundande regeringsombildningen tror Fredrik Furtenbach att det kommer sluta till Miljöpartiets nackdel.

– Eftersom partiet är försvagat och har tappat bostadsministern är det möjligt att de tappar den ministerposten också. Vi vet inte just nu, det är ett pussel som säkert kommer pågå maj ut. Men det är inte särskilt troligt att Miljöpartiet har något att vinna på den omstuvningen.

Under pressträffen passade Fridolin och Lövin på att presentera ett nytt initiativ på fredsområdet i tre punkter. Första delen handlar om att placera ut särskilt utbildade fredsdiplomater i världen. Punkt två är en ny global biståndsstrategi som ska stärka länder för att minska risken att de återfaller i konflikt genom att stärka civilsamhället och kvinnors roll. 

Den tredje delen är en särskild FN-resolution tillsammans med Jan Eliasson, vice generalsekreterare i FN. Den går ut på att stärka unga människors roll i freds- och säkerhetsarbetet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".