Gustav Fridolin, språkrör Miljöpartiet.
Gustav Fridolin, språkrör Miljöpartiet. Foto: TT

Gustav Fridolin: Det här knäcker inte Miljöpartiet

Miljön blir huvudfråga i nästa val
3:14 min

Miljön blir Miljöpartiets huvudfråga i nästa val. Det sa det omvalde språkröret Gustav Fridolin i sitt kongresstal idag. Och han vill få slut på snacket om partiet orkar sitta kvar i regeringen eller inte.

-- Ett och ett halvt år och vi har låtit den debatten följa oss fråga efter fråga, matat den med nytt innehåll. Orkar vi det här? Ska vi släppa nu? Det måste bli ett slut på den debatten! Vi orkar. Man knäcker inte Miljöpartiet.

Gustav Fridolin, som igår blev omvald som språkrör, manade alltså partimedlemmarna till realism.

Han sa sig också vara trött på att se miljöpartister i tv prata om MP istället för om politik.

– Vi är på väg in i en nystart och då ska vi prata om politiken igen. 

Fridolin öppnade sitt tal på kongressen i Karlstad med storbranden i Kanada och landade i att miljön måste vara partiets huvudfråga i den kommande valrörelsen.

Men på den presskonferens som han höll efter talet så kretsade frågorna kring hans kategoriska inställning om att MP kan tolerera ännu fler svåra kompromisser, utöver dem som partiet redan gått med på, till exempel den tuffare flyktingpolitiken.

– Det här är tuffa situationer och tuffa beslut, men vi ska vara trygga med att vi i varje svår diskussion ska klara av den. 

Är det ett frikort för Stefan Löfven att köra över er?

-- Stefan Löfven upplever nog inga frikort från Miljöpartiet, däremot är det en trygghet för svenska folket att de har en regering som faktiskt håller och som levererar, det har vi bevisat under tiden som gått. 

– Jag tror det är få partiet som under sin första tid i regering har blivit så prövade i sitt vägval att ta ansvar i regering som vi har blivit. Och vi tänker fortsätta göra det, det här knäcker inte Miljöpartiet. 

Finns det ingenting som kan göra att ni lämnar regeringen? 

-- Vi kommer lösa alla situationer som kommer framför oss. 

Ombuden Miriam Estrella från Härnösand och Leon Viking från Trollhättan håller med språkröret om att det är viktigare att regera och ta små steg än att stå utanför och inte åstadkomma nånting.

– Å ena sidan kan det bli mycket värre om man går ur, å andra sidan vill man verkligen stå upp för det man vill stå för. Det gäller att göra det bästa av situationen och arbeta i regeringen. 

I morse friades partiledningen från ansvar för att ha brutit vallöftet om att inte försvåra för människor att komma och söka asyl i Sverige. Men ett 40-tal ombud ville inte ge ledningen ansvarsfrihet.

– Vi skrev ett valmanifest som hade delar som inte gick att upprätthålla när världen helt förändrades med det mycket stora antal som behövde en fristad i höstas. 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".