Statsminister Stefan Löfven intervjuas i Washington av Ginna Lindberg
1 av 2
Statsminister Stefan Löfven intervjuas i Washington av Ekots Ginna Lindberg. Foto: Sveriges Radio.

Förhandlingar om frihandelsavtal drar ut på tiden

"Det blir svårare om en ny president ska ta över en förhandling"
1:29 min

Frågan diskuterades av president Barack Obama och de nordiska ledarna på det nordisk-amerikanska toppmötet i Washington. Nu börjar det bli bråttom att få till ett avtal, konstaterar statsminister Stefan Löfven.

– Det blir inte lätt, inte omöjligt, men det blir svårare om en ny president ska ta över en förhandling som pågår och nystarta det. Vi är båda, både Norden och USA, angelägna att komma i mål med ett avtal, säger Stefan Löfven.

Tiden håller på att rinna ut för de omdiskuterade förhandlingarna mellan EU och USA om frihandel.

Det så kallade TTIP-avtalet handlar om en gemensam frihandelszon som skulle beröra 850 miljoner människor.

Både EU-kommissionen och Obama-administrationen försöker nu öka takten för att få avtalet i hamn innan Barack Obama avgår som president i januari nästa år.

Men det blir svårt, inte minst med tanke på den växande opinionen inom EU mot frihandelsavtalet, sa Stefan Löfven vid en pressträff i Washington.

– Det bästa vore om förhandlingarna slutförs nu i höst.

Vad drar du för slutsats av det, vad behöver EU göra för att det ska hända?

– Inte bara EU utan även USA måste bjuda till då. De svåraste sakerna kanske man ska lämna därhän. Men det gäller att bjuda till från båda parter. Så är det i alla förhandlingar.

Vilka är de svåra sakerna man kan lämna därhän?

– Det får diskussionen visa, vilka som är de svåra knäckfrågorna. Går det att lämna de utanför, eller blir avtalet för svagt då, eller för tunt? Det är en fråga man alltid kan ställa sig. Det kan finnas frågor som inte ska in i avtalet.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".