Miljöpartister röstar i Karlstad.
Miljöpartister röstar i Karlstad. Foto: Bjorn Larsson Rosvall/TT

Miljöpartiet röstade nej till fredsminister

En lång rad miljöpartister ville ha en särskild fredsminister och ett särskilt fredsdepartement. Men kongressen sade nej.

Miljöpartiet inledde sin sista kongressdag med att rösta om förslaget om ett fredsdepartement och en fredsminister. Många kongressombud hade laddat för omröstningen, men resultatet blev en kompromiss.

Kongressen röstade i stället ja till att utrikesdepartementet ska få ett tydligare mandat att agera som ett fredsdepartement. Det förslaget vann med 140 röster mot 95, som hellre ville ha en fredsminister och ett fredsdepartement.

När förslaget debatterades under lördagskvällen var engagemanget stort.

- Jag tror inte att det är en slump att fredsforskare i Sverige och många andra länder sitter och håller tummarna för att det här ska gå igenom på vår kongress. Jag är optimistisk att vi tar ett beslut om detta. Det skulle bli en förebild, sade riksdagsledamot Valter Mutt under debatten.

Men det nyvalda språkröret Isabella Lövin, tillika biståndsminister, manade ombuden att inte rösta ja.

- Alla frågor är fredsfrågor på utrikesdepartementet. Att bryta ut fredsfrågorna vore omöjligt, sade Lövin.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".