Korgflätare Pauleasca Rumänien Hjärta till hjärta
1 av 3
Foto: Magnus Arvidson/Sveriges Radio
Rickard Klerfors Hjärta till Hjärta
2 av 3
Rickard Klerfors är biståndsansvarig på Hjärta till hjärta. Foto: Magnus Arvidson/Sveriges Radio
Korgflätare hjärta till hjärta Rumänien
3 av 3
Foto: Magnus Arvidson/Sveriges Radio

Socialt företag lät tiggare jobba svart

"Vet inte varför man säger att man inte haft kontrakt"
2:08 min

Biståndsorganisationen Hjärta till hjärta har bett svenska givare att donera pengar till ett nystartat socialt företag i Rumänien där människor som tigger i Sverige utlovats jobb i Rumänien, men nu säger flera arbetare till Kaliber att jobbat utan kontrakt.

Lyssna på hela Kalibers reportage

– Man klipper och sen flätar man uppåt såhär, säger korgflätaren Nicolai.

Botten är svårast sen flätar man sig uppåt, visar Nicolai. Han är en av de 25 personer som arbetar med att fläta korgar i ett socialt företag som biståndsorganisationen Hjärta till hjärta i reklamkampanjer säger sig ha startat i byn Pauleasca i Rumänien.

Korgjobben ska ge anställningar, sjukförsäkring och pension och verksamheten finansieras genom gåvor från svenska givare.

Projektet har hyllats och stödet från den svenska regeringen har betytt mycket säger organisationens verksamhetsledare Anders Holmefur.

– När vår statsminister och andra går ut offentligt och talar om att man stödjer Hjärta till hjärta då ökar våran trovärdighet.

Men när Kaliber besöker Pauleasca få vi en annan bild.

Skrev han något kontrakt?

– Nej, de hade ingenting med sig.

Nio korgflätare säger till Kaliber att de arbetat utan kontrakt och menar att de fått svarta löner, men biståndsansvarige Rickard Klerfors tillbakavisar uppgifterna och menar att allt sköts på rätt sätt.

– Jag vet inte varför man säger att man inte har ett officiellt kontrakt, säger Klerfors.

Hjärta till hjärta skriver i sina kampanjer att man har startat ett nytt socialt företag. Men efter kontroll med lokala myndigheter visar det sig att något nystartat företag inte existerar.

Verksamheten bedrivs istället genom en rumänsk stiftelse som Hjärta till Hjärta samarbetar med.

– Det kanske var lite olyckligt formulerat. Det är ett företag i den sociala ekonomi men just nu bedrivs det i den här stiftelsens namn, säger Rickard Klerfors.

Hjärta till hjärta vill trots upprepade förfrågningar inte visa några dokument som kan bevisa att skatter och avgifter är betalade, utan hänvisar till bland annat sekretess.

Kommer de här papperen komma?

– Tack så mycket, hej då.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".