Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Utbildningsministern Gustav Fridolin.
Utbilningsministern Gustav Fridolin Foto: Christine Olsson/TT

Fridolin öppnar för statlig styrning

"Innebär ett större statligt ansvarstagande"
1:52 min

Skolministern är positiv till skolkommissionens förslag om att förbättra skolan. Det behövs starkare statlig styrning och ett fåtal tydliga nationella mål för att skolresultaten ska bli bättre och likvärdigheten öka.

Starkare statlig styrning och ett fåtal tydliga nationella mål för att skolresultaten ska bli bättre och likvärdigheten öka. Det är några av slutsatserna i den skolkommission som i dag överlämnade sitt slutbetänkande till regeringen.

Grunden till den här kommissionen som den förra alliansregeringen tillsatte är OECD:s rapport om läget i den svenska skolan. Slutsatsen som kommissionen drar är alltså att den statliga styrningen måste bli betydligt starkare, segregationen minska och därmed likvärdigheten öka.

– Man pekar på behovet om en tydlig styrning. Det finns tydlighet för varje lärare och rektor hur styrning går till så att man faktiskt kan fokusera på sitt uppdrag och inte ständigt behöva anpassa sig efter skiftande direktiv, säger utbildningsminister Gustav Fridolin.

Går det att ha en målsättning som är tydligare utan att förstatliga skolan?

– Det innebär ju i skolkommissionens förslag att man går tillbaka att resurserna till skolan har en tydligare statlig styrning och det säkerställer ju att oavsett vilken skola du går på så har du minst samma resurser. Och att man fördelar det på ett sådant sätt att dem skolor som behöver det bäst får mest, säger han.

Innebär det i praktiken att skolan blir statlig?

– Det innebär definitivt ett större statligt ansvarstagande för skolan, säger Gustav Fridolin.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".