Kina trotsar FN - fortsätter med oljeexport till Nordkorea

2:12 min

Kina fortsätter att exportera råolja till Nordkorea trots FN:s sanktioner och att officiella handelssiffrorna visar att exporten upphört. Det rapporterar den sydkoreanska tidningen Joongan Ilbo.

Trots att kinesiska myndigheter sagt sig stödja sanktioner mot Nordkoreas kärnvapenprogram, tycks flödet av olja och andra varor fortsätta, bland annat med motiveringar om humanitär hjälp.

Enligt en källa vill den kinesiska sidan fortsätts det att skickas en liten mängd olja för att förhindra att det blir proppar i ledningen. Men det finns fler skäl till det ambivalenta kinesiska stödet till Nordkorea. Den kinesiska oljan benämns av kinesiska myndigheter som "humanitär hjälp" till Nordkorea.

Kinas regering stödjer officiellt FN:s sanktioner mot Nordkorea efter en serie kärnprovsprängningar, varav den senaste i januari i år. Bland annat ska exporten av kinesiskt flygbränsle till Nordkorea ha stoppats.

Men formuleringarna från kinesiska myndigheter är mjuka, eftersom de förbehåller Kina rätten att göra undantag för vad som sägs vara export för civilt bruk. En sådan tolkning av sanktionerna möjliggör ett grundläggande fortsatt ekonomiskt stöd till grannlandet.

Trots missnöjet med Nordkoreas kärnvapenpolitik har Kinas regering inget intresse av sätta sådan ekonomisk press på Nordkorea att ledningen där riskerar att förlora makten. Strategiskt utgör Nordkorea en relativt bekväm buffertzon i ett tidigare stridsområde med både ryska och amerikanska intressen.

Däremot är relationerna mellan Nordkorea och Kina inte alls så varma som de en gång var mellan de två kommunistiska broderländer. Nordkorea stöttade det hungriga Kina ekonomiskt under Kim Il-Sungs tid, men trots att Kina sedan blivit rikare medan Nordkorea upplevt svält, har det kinesiska stödet minskat.

Gränshandeln som ofta drivs av privata intressen tycks däremot tillåtas fortsätta ganska obehindrat från den kinesiska sidan, trots FN-sanktionernas krav på inspektioner av alla varor som förs in eller ut ur Nordkorea.

Amerikanska New York Times rubricerade nyligen handeln via gränsstaden Dandong träffande som "Ett hål i sanktionerna stort nog för olja, kol och begagnade pianon".

Nordkoreas satsar nu hårt både på att fortsätta bygga kärnvapen och på att förbättra levnadsstandarden, enligt den enväldige ledare Kim Jong-uns tal till en nationellpartikongress som avslutades förra veckan. Nordkorea är i stort behov av energi och förutom från Kina köper landet även råolja från Ryssland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista