Lägenheter. Foto: Leif R Jansson/Scanpix

Förslag: Var tionde lägenhet bör avsättas för socialt boende i Göteborg

Ska hyras ut till låginkomsthushåll och ha en maxhyra
1:37 min

De ledande rödgrönrosa politikerna i Göteborg presenterade i dag ett förslag som går ut på att var tionde lägenhet ska avsättas för socialt boende. Lägenheterna ska hyras ut till låginkomsthushåll och ha en maxhyra, det säger det miljöpartistiska kommunalrådet Ulf Kamne.

– Jag skulle säga att det här är första gången det görs i större skala brett över hela kommunen. Nu går vi vidare och tar det som en ordinarie del av markanvisningsprocessen.

Från och med nästa år ska minst tio procent av alla lägenheter som byggs på kommunens mark i Göteborg ha billigare hyror för hushåll med låga inkomster. Maxhyran ska ligga på max 1 000 kronor per kvadratmeter och år vilket motsvarar ungefär 6 000 i månaden för trea, enligt Ulf Kamne.

– Det finns ett system för presumtionshyror. Det används ofta för att sätta högre hyror. Här får vi möjlighet att arbeta med att sätta lägre hyror.

I november kom Boverket med förslaget att just den här typen av bostäder med lägre hyror för vissa grupper kan vara en del av lösningen för att komma tillrätta med den stora bostadsbrist som finns bland framför allt låginkomsttagare som nyanlända och ungdomar.

Förslaget har inte fått något politiskt gehör förrän nu i Göteborgs kommun, menar Micael Nilsson som är bostadssocial expert på Boverket:

– Det här är egentligen en utmaning mot det man kan kalla den traditionella generella välfärdspolitiken. Men de verkar ha hittat ett sätt att lösa det här på.

– Nu har vi ju en marknad sen åtminstone 20-25 år tillbaka som inte producerar de där billiga bostäderna generellt och då får man ju en annan problematik. Det är väl den man försöker tackla nu i Göteborg med det här rätt så radikala greppet. 

Men Micael Nilsson säger också att det finns en del oklarheter kring förslaget i Göteborg.

– Det är en del saker som är lite oklart. En sådan är huruvida politiker får bestämma vad månadshyran ska bli för en nyproducerad lägenhet eller om den egentligen ska förhandlas fram som en bruksvärdeshyra i relation mellan den som bygger och hyresgästföreningen. Det återstår väl att se hur lagstiftningen kommer att tolka det här.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".