Anne Carlsson, ordförande i Reumatikerförbundet.
Anne Carlsson, ordförande i Reumatikerförbundet. Foto: Reumatikerförbundet

Reumatikerförbundet mörkade om kompensation till ordföranden

2:44 min

För tre år sedan avslöjades att ordförande i Sveriges största patientförbund, Reumatikerförbundet, bott gratis i sju år i en av förbundets lägenheter i Stockholm.

Hon tvingades då betala 236.000 kronor i skatt för förmånen. Nu kan Ekot avslöja att förbundet även betalade den summan, tvärt emot vad medlemmarna fick reda på.

- Hon fick kompensation efter ett styrelsebeslut. Hon skulle få ersättning för skatten på lägenheten, och då i form av en pensionsinsättning, berättar Leif Salmonsson, generalsekreterare i Reumatikerförbundet. Sammanlagt 236.000 kronor betalades in.

Detta skedde utan att förbundets medlemmar informerats. Några månader innan styrelsebeslutet i slutet av 2013, hade Anne Carlsson på förbundets stämma, enligt stämmoprotokollet, sagt att hon lånat 200.000 kronor för att kunna betala skatteskulden.

Nu höll styrelsen beslutet hemligt, enligt flera källor Ekot varit i kontakt med.

Protokollet från mötet skickades aldrig ut till förbundsdistrikten. Inte heller nämndes något i verksamhetsberättelserna, annat än i en not i en bilaga under rubriken tilläggsupplysningar. Där har beloppet bakats in i en klumpsumma som täcker pensionskostnaden för hela styrelsen, något som generalsekreteraren Leif Salmonsson i dag tycker är olyckligt.  

- Jag tycker att man ska vara transparent i en organisation som denna. Man kan alltid vara tydligare i sin redovisning, men ibland får man inte ut allt man vill.

Reumatikerförbundet är Sveriges största patientförbund med 49.000 medlemmar. Varje år får förbundet tio till tolv miljoner i statsstöd och Anne Carlsson har som arbetande ordförande 59.300 i arvode i månaden.

Därtill har hon efter avslöjandet att hon inte betalat någon förmånsskatt för sitt gratisboende i Stockholm, 6000 kronor per månad i ersättning för att just betala skatten.

Lägenheten i Stockholm är en bostadsrätt som ägs av förbundet och som hon inte betalar någon hyra för, enligt förbundskansliet.

Men förbundsordförande Anne Carlsson, anser att inte något fel har begåtts:

- Kan inte tänka mig att det har hållits hemligt. Alla förtroendevalda i Reumatikerförbundet ska kompenseras för omkostnaderna man har i uppdraget. Det är ett stämmobeslut på detta.

Men Yvonne Törnqvist som är ordförande i Reumatikerdistriktet i Dalarna, reagerar på uppgifterna.

- Vad jag minns på förbundsstämman i Sundsvall var att Anne Carlsson, med gråten i hals, sa att hon lånat 200.000 kronor för att sätta in pengarna på skattekontot, för att kunna betala förmånsbeskattningen.

- Det är ju Anne Carlsson som inte betalat in förmånsskatten, det är ju inte förbundet. Det finns inget som säger att förbundet ska betala hennes boendekostnader i Stockholm.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista