Kvinna och bebis. Foto: Rodrigo Abd/TT
Personalbrist kan göra det knepigt för landets förlossningsavdelningar under sommaren. Foto: Rodrigo Abd/TT/arkiv

Tuff sommar för födslar

1:37 min

Värre läge än tidigare år. Svårt att rekrytera barnmorskor.

Läget inom förlossningsvården inför sommaren verkar vara ännu svårare i år än tidigare. Det visar en rundringning som Ekot har gjort till Vårdförbundets avdelningar i landet.

- Det är illavarslande att inte kunna ha en arbetssituation som fungerar årets alla månader och inte bara när det är icke-semester, säger Jane Stegring som sitter i Vårdförbundets styrelse.

13 av 19 av Vårdförbundets avdelningar svarar att läget inför sommaren är mer kritiskt i år än det varit tidigare och att oron hos barnmorskor är större.

Den vanligaste orsaken är personalbrist och även landstingen säger att de har svårt att rekrytera barnmorskor.

Enligt en färsk enkät från Sveriges kommuner och landsting, SKL, svarar 80 procent av landstingen att de har svårt att rekrytera barnmorskor.

Jane Stegring på Vårdförbundet tror att arbetsgivarna måste tänka om:

- Det handlar om allt från att ha tid till att göra olika utvecklande processer till lönesättning. Förlossningsverksamhet är ganska förutsägbar, det vill säga man vet precis vad som händer, åtminstone några månader innan det sker. Vilket torde vara en bättre möjlighet att kunna stärka upp vården.

En konsekvens som den pressade situationen inom förlossningsvården kan leda till för dem som ska föda barn är att man ibland tvingas ta sig långa sträckor när det är fullt på det BB man tänkt sig.

Kela Anhem, aktiv i föräldraupproret Födelsevrålet, är en av dem som ska föda barn i sommar och hon är orolig för att bli runtskickad när det inte finns tillräckligt med plats:

- Bara tanken på att bli hänvisad, det gör ont i hela kroppen att tänka på det.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista