kassaskåp, hand med kodlås. Foto: Claudio Brescani/SR
Vem känner med sig att ha mist ett kassaskåp? Arkivfoto: Claudio Brescani/SR

Leif Salmonsson om Reumatikerförbundets hemliga fallskärm

Leif Salmonsson: Det är kulturfrågor som behöver rensas upp
1:14 min

Inlåst i ett skåp på Reumatikerförbundets kansli i Stockholm har ett hemligt avtal legat inlåst sedan 2009, enligt flera källor. Avtalet garanterade ordförande Anne Carlsson en anställning på kansliet ifall hon inte blev återvald på stämman 2013. Avtalet är undertecknat av fyra personer varav en är Anne Carlsson själv.

Hon vill inte kommentera fallskärmen, men förbundets generalsekreterare Leif Salmonsson bekräftar att avtalet finns.

-- Det finns ett avtal, som har blivit känt för mig i dagarna. Det har kommit fram utifrån den interna situation vi nu har, i processen att hantera den dåliga arbetsmiljön med kränkningar och så, säger Leif Salmonsson, generalsekreterare Reumatikerförbundet.

Kan du berätta något om avtalet?

-- Det är omöjligt för mig att säga något. Jag kan inte upplysa om det.

Avtalet har legat i ett slutet kuvert inlåst i ett skåp på Reumatikerförbundet i Stockholm.

Enligt Ekots källor har ingen fått öppna kuvertet som ligger i skåpet sedan 2009, undertecknat av fyra personer, varav två idag är döda. 

Fick du öppna kuvertet?

--  Jag öppnade kuvertet, helt enkelt.

Vad säger detta om kulturen på Reumatikerförbundet? Det finns ett hemligt avtal från 2009, som du som generalsekreterare inte kände till?

-- Det är klart att det inte ger någon bra bild. Självklart inte. Det är väl lite så vi jobbar nu framåt. Det är ju kulturfrågor som behöver rensas upp, förnyas och moderniseras, och det är precis det vi jobbar med.

Enligt Ekots källor ger avtalet förbundsordförande Anne Carlsson rätt till en anställning på kansliet, ifall hon inte återvalts som ordförande vid förbundets stämman 2013. Det är oklart ifall avtalet gäller än idag.

Anne Carlsson är förtroendevald och har varit ordförande i Reumatikerförbundet sedan 2005. Hon har ett årligt arvode på 700 000 kronor. Därtill förmåner som gratis årskort på SJ, gratis bostad i Stockholm med städning, Rikskuponger, gratis medicin och gymkort.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".